"Greške koje sam napravio kao muž: Sad sam bivši muž"

"Bio sam jedan od najgorih ljubavnika svih vremena. Možda ćete se osjećati malo samozadovoljno kad to čujete, i to je u redu. Bio bih spreman da se kladim u hladno pivo da nemaš pojma koliko si zapravo loš u spavaćoj sobi", napisao je Serge Bielanko

15310 pregleda 7 komentar(a)
Serge Bielanko i Monica Bielanko, sada bivši supružnici, Foto: Instagram/ ourexlife
Serge Bielanko i Monica Bielanko, sada bivši supružnici, Foto: Instagram/ ourexlife

Muškarci i žene često griješe u braku u brojnim područjima. Serge Bielanko, odlučio je da na Instagramu podijeli sopstveno iskustvo o uobičajenim pogrešnim koracima koji za posljedicu mogu imati čak i razvod. Ovo su greške koje prave muževi koje su dovele do razvoda, ispričao je iz svog iskustva čovjek koji ih kaže, sve napravio.

1. Previše sam se opustio

"U redu, pod tim ne mislim samo da sam se udebljao. Mislim, udebljao sam se u smislu da sam nabacio nekoliko kilograma, ali sam se i psihički ulijenio u braku". Bilo mu je, kaže, previše udobno i sve je uzimao zdravo za gotovo (baš kao što to čine mnogi oženjeni). Brak mu se činio prilično lakim. Mislio je da su se on i Monica vjenčali jer su bili savršeni zajedno i da je to to.

"Bio sam 99% siguran da mogu da radim šta god želim i bićemo u redu. Ali pogriješio sam. Bio sam jako, jako u krivu. Nije obraćao pažnju na sitnice poput: "Hej, kako je bilo danas na poslu?" ili: "Želiš li da ti izmasiram leđa dok gledamo TV?" "Nisam promišljao o braku ili supruzi na način na koji razmišljam o poslu, o tome koliko novca imam ili o tome šta ću da ručam."

Jedva da se uopšte bavio svojim brakom, priča. "Dakle, ako želite da znate kako biti dobar muž, počnite da obraćate pažnju na svoj brak kao što obraćate pažnju na gluposti poput fudbla ili muzike koju preuzimate na novi telefon. Ako to ne urradite, osuđeni ste na propast. To vam obećavam."

2. U seksu se radilo samo o meni

"Bio sam jedan od najgorih ljubavnika svih vremena. Možda ćete se osjećati malo samozadovoljno kad to čujete, i to je u redu. Bio bih spreman da se kladim u hladno pivo da nemaš pojma koliko si zapravo loš u spavaćoj sobi. Vjerojatno misliš: 'Ali Serge, prilično sam zadovoljan kako stvari teku. Još uvijek je seks prilično redovan i to je više nego što većina momaka može reći,a?' Shvatam, druže. I ja sam isto mislio", nastavlja Serge. Za sebe kaže da ima 42 godine i smatra da je u dobroj formi i može biti dobar i u krevetu, ali seks u braku se gotovo uvijek vrtio oko njegovih želja i navika, prenosi Miss7.

Međutim, iz godine u godinu, iako je njegova supruga bila prilično otvorena u pokušaju da mu objasni koje joj se stvari u krevetu sviđaju, a koje ne funkcionišu za nju, nikad je nije stvarno slušao. "Volio sam seks sa zgodnom ženom i to je bilo to za mene. Nisam se previše 'zamarao' njome."

3. Nisam pomagao oko finansija

"Gledaj, nije me briga koliko tvoja žena voli da rješava finasijska pitanja u kući li koliko je dobra u tome; treba da oboje imate ulogu u rješavanju finansija", jasno kaže Serge. Da ne bude krivo shvaćen, on je zarađivao novac, kaže, ali je svojoj supruzi dopustio da se bavi obiteljskim financijama. Bez obzira koliko je njegova supruga bila odgovornija i vještija u tome, to je bila ogromna greška.

Većina žena želi i zaslužuje da se njen suprug ponaša brižno, bez obzira na to koliko su nezavisne i snažnog duha. Žele da osjete vrstu sigurnosti koja može doći samo ako znaju da je njihov partner svjestan i proaktivan kada je u pitanju održavanje zajedničkog života. Dio toga je stvarni čin plaćanja računa, praćenja ulaganja i obraćanja pažnje na šta trošite u prodavnicama. "Dakle, nosite se s tim i odigrajte svoju ulogu", kaže Serge.

4. Rekao sam stvari koje se više ne mogu povući

"Ništa, i pod tim mislim ništa, nikada ne može izbrisati stvari koje kažete drugom ljudskom biću." Možete godinama pokušavati da ispravite neke stvari, ali kad je riječ o riječima kojima ste nekog povrijedili (čak i riječi koje su uglavnom izrečene u žaru neke svađe ili uvreda koje uopšte niste mislili), žalićete do kraja života", priča Serge. Zna to iz svog iskustva, jer je takve riječi rekao... mnogo puta. To je bila njegova glavna linija odbrane kada su se njegova žena i on svađali oko ove ili one sitnice.

Tada nije shvatao koliko je nezrelo i glupo rješavati situacije podizanjem zaštitnih zidina dvorca samo da ga ne bi povrijedile tuđe optužbe ili pokušaji odraslih rasprava. "Nadam se da ste mirne/hladne/i sabrane glave i nikada, nikad, ne govorite zle ili gadne stvari kada se svađate sa svojom partnerkom", zaključio je Serge.

Bonus video: