Da li znate: Kako je zapravo izmišljena vijagra?

Za samo godinu dana na policama apoteka i drogerija, vijagra je Fajzeru donijela blizu milijardu dolara prihoda od prodaje

6810 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Milioni muškaraca tokom poslednjih nekoliko decenija izabrali su ovu malu plavu tabletu da bi riješili svoj ne baš toliko mali problem. Međutim, sigurno je da zanemarljiv broj njih zna da je vijagra manje-više pronađena greškom.

Ovaj popularan lijek za impotenciju odobren je u SAD 1998. godine i u međuvremenu je pomogao mnogim pripadnicima jačeg pola da ne razočaraju svoje partnerke u krevetu. Zanimljivo je, međutim, da vijagra uopšte nije izmišljena da bi liječila erektilnu disfunkciju, već sa potpuno drugačijom svrhom.

Naime, ideja njenih tvoraca bila je da se ona koristi za ublažavanje simptoma visokog krvnog pritiska i angine pektoris. U prvim eksperimentima sa lijekom, primijećeno je da on uopšte ne uspijeva da radi ono za šta je dizajniran, što je hemičare koji su bili zaduženi za njegovo stvaranje ostavilo veoma razočaranim, piše grunge.com.

Ipak, otkrivena je jedna veoma zanimljiva nuspojava sildenafila (hemijski precizno ime za vijagru). Vjerovali ili ne, ovaj ljek je 30 do 60 minuta nakon uzimanja izazvao erekciju kod pacijenata muškog pola koji su se podvrgli testiranju njegove efikasnosti.

Vidjevši šansu koja se ne propušta, farmaceutska kuća Fajzer patentirala je sildenafil i dvije godine kasnije pustila ga u promet pod nazivom vijagra. Za samo godinu dana na policama apoteka i drogerija, vijagra je Fajzeru donijela blizu milijardu dolara prihoda od prodaje. Nije malo za proizvod koji je trebalo da bude još jedan u nizu ljekova za borbu protiv visokog krvnog pritiska.

Bonus video: