Danas nije lako biti u vezi: Tri problema koja muče skoro sve parove

Glavne prepreke za izgradnju zdrave i dugotrajne veze nalaze u problemima u komunikaciji (56%), nedostatku zajedničkog kvalitetnog vremena (37%) i u psihičkim teškoćama (35%)

7108 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njegovanje i održavanje zdrave romantične veze zahtijeva posvećenost i rad, što može donekle da objasni zašto ljudi često kažu da određena veza ne „funkcioniše“. Kao što su naše ličnosti i biološki sastav različiti, tako su drugačiji i naš stil komunikacije, iskustva, ali i psiha. Poslednja tri faktora su uglavnom „kriva“ za probleme sa kojima se suočavaju skoro svi parovi.

Nedavno rađeno istraživanje, koje je sprovela aplikacija za upoznavanje „Couply“ na uzorku od 1000 ljudi, pokazalo je da se tri glavne prepreke za izgradnju zdrave i dugotrajne veze nalaze u problemima u komunikaciji (56%), nedostatku zajedničkog kvalitetnog vremena (37%) i u psihičkim teškoćama (35%). Glavno istraživačko pitanje odnosilo se na najveći izazov sa kojim se parovi suočavaju u svojoj vezi. Pročitajte koji su najveći problemi u vezama današnjice, ali i na koje načine bi bilo poželjno da se nosite sa njima:

Teškoće u komunikaciji

Svi mi imamo različite komunikacione vještine. Strpljenje i poštovanje su neophodni da bismo mogli koegzistirati sa našom drugom polovinom, međutim, često, čak i uz strpljenje, problemi u komunikaciji u vezi ne prestaju.

Deana Šahadi, konsultant za odnose koji radi sa "Couply", kaže da je jedan od glavnih razloga zašto parovi imaju problema u komunikaciji to što se svaki partner više fokusira na sebe. "U suštini, ne slušamo i ne vodimo računa jedni o drugima“, kaže Šahadi i sugeriše da je rješenje za ovo pitanje u samospoznaji i poštenju. „Važno je da slušamo jedni druge i da ne postajemo stalno defanzivni. „Pored nas imamo čoveka koga volimo, a ne neprijatelja. Ona poziva parove da razgovaraju i izraze kako se osjećaju, kako bi njihova komunikacija postala stvarna i smislena. „Ponekad je dobro zauzeti mjesto drugog, na ovaj način će se pomoći našem odnosu i poboljšati komunikacija“.

Nedostatak kvalitetnog vremena

"Samo zato što satima sjedite jedno pored drugog i gledate u mobilni telefon ne znači da provodite vrijeme zajedno“, kaže Šahadi. „Recite svom partneru da morate da ga vidite i razgovarate sa njim. Postavljajte pitanja o njihovom danu, njihovom poslu... naravno, nemojte vršiti pritisak na drugog, već budite prisutni. Pokažite smislenim pitanjima da želite da započnete razgovor koji će trajati neko vrijeme ili organizujte kvaliteno veče koje ćete posvetiti jedno drugom kao što je večera ili šetnja.“

Mentalno zdravlje

Sa onim što se dešava oko nas, često ima smisla da budemo preplavljeni negativnim emocijama, kao što su strah i bijes su glavne. Stope anksioznog poremećaja i napada panike u stalnom du porastu, uslejd čega su jako pogođeni odnosi među partnerima.

„Ako vaše mentalno zdravlje ne utiče u velikoj mjeri na vaš svakodnevni život i samo je rezultat umora, onda je opušteno kupanje ili topao zagrljaj vašeg partnera vjerovatno rejšenje. „Ako su negativne emocije, međutim, ograničile sate u kojima se svakodnevno smijete, snažno utiču na vašu vezu i doprinose lošem učinku na poslu, onda je najbolje rješenje da potražite stručnu pomoć“, predlaže savjetnica za odnose.

Bonus video: