Broj seksualnih partnera: Kome je važan i koliko?

Zaključak da bi svi htjeli partnere sa iskustvom, ali ne prevelikim, nije iznenađujući, neki drugi pomalo jesu…

10287 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici sa univerziteta u Notingemu, Bristolu i Svensiju istražili su može li broj prethodnih seksualnih partnera osobu učiniti privlačnom ili neprivlačnom. Intervjuisano je 188 heteroseksualnih osoba starih od 18 do 35 godina - 84 muškarca i 104 žene. Učesnici su ispitani koliko su zainteresovani za vezu s osobom koja je prethodno bila u krevetu sa X seksualnih partnera. Broj partnera u pitanju varirao je od 0 do 60+. Interes je trebalo je izraziti za kratkoročnu i dugoročnu vezu.

Rezultati: potencijalni partneri u vezi trebali bi da imaju seksualno iskustvo, ali, ne previše. Dva do tri prethodna seksualna partnera - za većinu ispitanika to je najbolji broj za potencijalnog partnera u vezi. Ako se povećao broj prethodnih seksualnih partnera, interesovanje za vezu brzo se značajno smanivalo. S više od 15 prethodnih polnih partnera, interes za dugoročne veze brzo je pao.

Takođe, muškarci ne obraćaju toliko pažnje na to koliko je žena imala seksualnih partnera kad samo traže flert ili aferu. A žene smatraju muškarce koji su imali više od šest seksualnih partnerki znatno manje privlačnima.

"Tolerancija" je veća kod muškaraca, jer se kod njih interes za ženom smanjuje tek nakon jedanaest prethodnih pratnerki polnih partnera. Ipak, kad je riječ o ozbiljnoj vezi tada su muškarcima mnogo privlačnije žene sa tri ili četiri prethodna partnera.

„Suprotno shvatanju da se muški promiskuitet toleriše, a ženski ne, oba su pola su izrazila oklijevanje da budu sa nekim ko ima previše opsežnu seksualnu istoriju“, analiziraju autori istraživanja, prenisi Miss7.

U prosjeku su muškarci imali 8,4 prethodnih polnih partnera, žene 5,81.

Eric Hegmann, trener i savjetnik za parove, skeptičan je prema istraživanju: takve brojeve treba gledati s oprezom. Kad je seks u pitanju, ljudi vole da odgovarju onako kako misle da se od njih očekuje. To jest, muškarci nešto pretjeruju, a žene smanjuju. U čisto matematičkom smislu, ne bi uspjelo kad bi se muškarci i žene razlikovali, jer s kim bi tada imali polni odnos?“

U teoriji, neko ko ima iskustva s puno seksualnih partnera je iskusan, dok neko s nekolicinom nije iskusan. Ali, samo iskustvo ne čini dobrog ljubavnika. Je li neko empatičan, maštovit, strastven - to se ne može odrediti brojem seksualnih partnera. A ko kaže da naučiš više kod različitih seksualnih iskustava za jednu noć, nego u dugotrajnoj vezi? Zapravo je vjerovatnije suprotno: premda bi kratki kontakt možda trebao da impresionira, par može duže proživljavati svoje maštarije. Ono što dobrom seksu zaista treba: empatija, povjerenje, sigurnost. Rezultat je intenzivniji, zadovoljniji, trajniji seksualni doživljaj, a ne „malo sporta“, odnosno, više, jače i brzo gotovo.

Statistike su jedno, stvarni život dugo. U njemu, bez obzira na radoznalost, pametnije je preskočiti pitanja o prethodnim seksualnim partnerima. Jednom kada postoji broj, postoji rizik da će to pokrenuti negativne misli. Ponekad je neznanje bolje.

Bonus video: