Za dobru vezu: Hitno promijenite ove tri navike

Možda vama izgleda bezazleno, ali kolutanje očima, ismijavanje pred prijateljima, zanemarivanje i instant osporavanje drugog mišljenja… vodi do raspada odnosa

7921 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Baš kao što motivišuća poruka prije važnog sastanka, čokoladica skrivena u torbici, zagrljaj prije sna ili zajednički izlet mogu ojačati vaš ljubavni odnos i dodatno vas povezati s dečkom ili suprugom, pojedine navike mogu napraviti kontraefekt i međusobno vas udaljiti.

Ponekad je riječ o sitnim gestovima koje čine da se druga osoba osjeća kao da nemate dovoljno razumijevanja i poštovanja za nju ili cijeli splet događaja koji podstiče osjećaj tuge.

Brojni psiholozi upravo su ove tri stvari istakli kao ponašanja koja treba izbjegavati u vezi.

Kritikovanje

Umjesto da budete oštri, pokušajte da svoje kritike pretvorite u razgovor o zapažanjima. Kroz nekoliko stavki pokušajte da objasnite zašto ste uznemireni i razgovor pretvorite u konstruktivni razgovor. Naravno da je podsticanje rasprave o određenim temama poželjno, ali u cijelom procesu važan je stav i otvorenost koju pokazujete prema drugoj osobi. Obrambeni stav i jednostrana kritika ne vode nikuda. Kada imate ikren razgovor u kojem podjednako učestvuju obje stranje, pokazujete da ste oboje spremni da preuzmete odgovornost za svoje ponašanje i da proaktivno radite na tome da idete naprijed.

Šale koje to zapravo nijesu Kolutanje očima, ismijavanje pred prijateljima, zanemarivanje i instant osporavanje drugog mišljenja… Ovo ponašanje vodi do raspada odnosa jer naposljetku ne vidite ništa pozitivno u drugoj osobi i zaboravljate na sve male i velike sitnice zbog kojih vam se ona zapravo dopala. Uz to, postići ćete i da vaš partner polako gubi osjećaj privrženost prema vama ili da se osjeća manje vrijednim.

Ćutnja Ne razgovarate o stvarima koje vam smetaju, ne pominjete ih, jednostavno vam nije dovoljno stalo da se uopšte borite da određenu naviku, situaciju ili događaj izmijenite. Čak i ne želite da uopšte govorite u tom trenutku s partnerom. Umjesto takve reakcije, radije recite drugoj osobi da vam je potrebno neko vrijeme da razmislite o određenom događaju ili stvari koja vam smeta i dajte mu do znanja da o toj temi želite da razgovarate nakon određenog perioda. Ne želite da se u vama nakuplja ljutnja koja ne ostavlja prostor za lijepe emocije.

Bonus video: