RASTANAK RODITELJA

Zašto je dobar razvod bolji od lošeg braka?

Djeca koja su odrastala uz roditelje u nesrećnom braku usvajaju vrijednosti iz odnosa koji su godinama gledali. Zbog toga i sami u budućnosti mogu tražiti sličnu, lošu dinamiku odnosa

6299 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svako ko razmišlja, razmišljao je ili je prošao kroz razvod braka zna da je situacija mnogo komplikovanija ako su u nju uključena djeca. I dok će jednima njihova dobrobit biti glavni razlog za ostanak u lošem braku, psiholozi kažu da time djeci čine medvjeđu uslugu, posbno ako se radi o odnosu punom neprijateljstva, pasivne agresije ili bilo koje vrste zlostavljanja.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dijete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dijete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu da pronađu zajednički jezik.

1. Dva doma u kojima nema svađa

Ovo omogućava djeci da budu upravo to - djeca, a ne mirotvorci koji osluškuju razgovor i svađu roditelja, strijepe od povišenih tonova ili osjećaju spektar negativnih osjećaja dok nemaju emotivnu zrelost da ih obrade. Zbog toga mogu kriviti sebe, osjećati stalnu nesigurnost...

Iako je odlazak u dva doma velika promjena, ako u njima nema svađa svakako će biti dugoročno bolja za djecu. Nemojte se zavaravati da zbog toga djeca više pate, oni mogu žaliti za vremenom dok ste svi živjeli skupa, ali samo zato što su se privikli na loše i smatraju to normalnim.

2. Stabilnija emotivna situacija

Stvari su komplikovane nekoliko mjeseci nakon razvoda i odvajanja, ali većina porodica ipak uspješno prođe kroz ovo prilagođavanje i nađe novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i da stavljaju dobrobit djece na prvo mjesto, odnosno da dijete ne pokušavaju da 'okrenu' protiv drugog roditelja, da ga 'kupuju' poklonima...

3. Pozitivan primjer rada na vlastitoj sreći

Djeca koja su odrastala uz roditelje u nesrećnom braku usvajaju vrijednosti iz odnosa koji su godinama gledali. Zbog toga i sami u budućnosti mogu tražiti sličnu dinamiku odnosa, smatrajući je normalnom, ili pak tražiti partnere s istim manama kakve su imali njihovi roditelji, kako bi ih 'ispravili'. Jedna od dužnosti roditelja je i učenje djeteta o tome da samo mora raditi na svojoj sreći i birati ono dobro za sebe, a ne postoji bolji način da im to pokažete nego sopstvenim primjerom.

4. Učenje o kompromisu

Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda i trude se da riješe stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionisala, djeca uče da je kompromis bitan. Iako ni jedan razvod nije bez izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve učesnike. Ljubavno-seksualni odnosi roditelja ne utiču na ljubav koju roditelji imaju prema djeci.

5. Srećniji roditelji djeci mogu pružiti više

Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili prosto nesrećan roditelj nema volje niti energije da se previše bavi djetetom jer je opterećen svojim mukama - što je sasvim ljudski i prirodno. Ali, ako takvi osjećaji traju u lošem odnosu, u svakom slučaju je nužno da roditelj pronađesvoj mir i sreću kako bi više mogao da pruži i svom djetetu, piše The Huffington Post.