Ne robujte predrasudama: Ove stvari o seksu nijesu tačne

Ne postoji univerzalni recept za orgazam, svako tijelo i želja su individualni

12913 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seksualnost i seks i i dalje su teme za koje se vežu mnoge predrasude. Vjekovima, seks je bio misterija o kojoj se rijetko javno govorilo. Srećom sada se o seksualnosti govori više nego ikada. Ipak, to i dalje ne znači da smo se riješili svih predrasuda, stereotipa i tabu tema koje se vežu za ovo delikatno područje ljudskog života.

Gubljenje nevinosti

Nevinost predstavlja samo trenutno stanje u kojem osoba još uvijek nije imala prvi seksualni odnos. Gubljenjem nevinosti ne gubimo dio sebe, već dobijamo novo iskustvo, stičemo nova znanja, vještine, učimo nove oblike komunikacije i interakcije, upoznajemo bolje sebe i osobu s kojom smo u vezi.

Kada prestanemo da svoja prva seksualna iskustva posmatramo kroz prizmu gubitka nevinosti i svoje 'čistoće', svima će nam dugoročno biti bolje.

Seks tokom menstruacije je prirodna kontracepcija

Od neželjene trudnoće nismo sigurni ni u trenucima kada imamo menstruaciju. Rizik da žena zatrudni je veoma nizak, ali neke osobe mogu imati ovulaciju i tokom ciklusa. S obzirom na to da znamo da sperma može ostati u jajovodima i po nekoliko dana, time se povećava rizik da dođe do neželjene trudnoće.

Korištenjem kondoma obezbijedićete zaštitu kako od trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti, naročito tokom menstuacije.

Masturbacija je loša za zdravlje

O ovom mitu se već godinama govori, pa bi do sada većina ljudi trebala da zna da je on zapravo neistinit. Masturbacija je potpuno zdrava i dobra za imunitet i raspoloženje. Ona nas uči kako da se odnosimo prema spostvenom tijelu, kako da ga osluškujemo i bolje razumijemo.

Postoji samo vaginalni orgazam

Mnogi, nažalost, još uvijek misle da je orgazam isključivo prouzrokovan penetracijom u vaginu i da je zapravo to jedini orgazam koji postoji. Nekim ženama je odličan i vole ga, ali drugima je lakše da dožive orgazam stimulišući klitoris. Ne postoji univerzalni recept za orgazam, svako tijelo i želja su individualni. Do orgazma se najlakše može doći slušanjem sebe, odnosno partnera, piše Žena.hr

Seks loše utiče na sportske rezultate

Godinama se vrhunskim sportistima i sportistikinjama zabranjivao seks prije važnih događaja i izazova, ali nauka do sada nije pronašla vezu između seksa i lošijih sportskih rezultata. Ako je osoba pod velikim stresom prije važnog događaja, seks joj može pomoći da se opusti i odmori. Ipak, postoje i oni kod kojih napetost predstavlja blokadu, pa nemaju želju za seksom u tim danima.

Bonus video: