Sve ste manje zainteresovani za seks? Ovo mogu biti razlozi

Kad je neko preumoran za seks, to često nije samo izgovor. Iscrpljenost zaista može inhibirati libido

4845 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako postoji uvjerenje da je veća vjerovatnoća da će žene imati manje interesa za seks, istraživanja pokazuju da situacija može biti obrnuta. Nedostatak želje za seksom može biti čest kod muškaraca kao i kod žena. A tome mogu doprinijeti mnogi faktori.

Tri najčešća razloga, kako su ih opisali muškarci u studiji dr Sare Hunter Murray, su:

  • nedostatak emocionalne veze sa partnerom
  • tjelesne tegobe
  • zdravstveni problemi.

Dakle, šta može dovesti do zabrinjavajuće nezainteresovanosti kod muškaraca?

Medicinski i biološki razlozi, kao što je uzimanje određenih lijekova (posebno antidepresiva) ili posljedice teške bolesti i/ili operacije.

Erektilna disfunkcija ili problemi s prijevremenom ejakulacijom.

Društveni i kontekstualni faktori kao što su roditeljstvo, bračni stres ili stres na poslu mogu uticati na seksualnu želju muškarca. U jednoj od studija, muškarci su naveli stres kao najvjerovatniji razlog smanjenog interesovanja za seks. piše aktivni.si.

Posao, porodični problemi, finansijski problemi mogu izazvati veliki stres. Pandemija je pogoršala emocije mnogih ljudi. Uz toliko preopterećenja ili hroničnog stresa, kortizol – glavni hormon stresa – takođe može uticati na muški libido.

Problemi sa mentalnim zdravljem: anksioznost, depresija.

Iscrpljenost. Kad je neko preumoran za seks, to često nije samo izgovor. Iscrpljenost zaista može inhibirati libido.

Faza vaše veze. Svaka veza prolazi kroz različite faze. Od onih ranih, kada je sve tako uzbudljivo, do onih mirnijih. Sasvim je normalno da se nivo strasti mijenja tokom godina.

Drugi razlozi mogu biti:

  • restriktivni odnos prema seksualnosti,
  • nedostatak erotskih misli tokom seksualnog odnosa,
  • zabrinutosti za erekciju
  • tuga
  • stid

Postoje i muškarci koji iza nedostatka seksualne želje kriju netipične obrasce uzbuđenja, nedostaje im kompulzivna masturbacija kao ona dok gledaju pornografske filmove, imaju potisnute osjećaje o seksualnoj orijentaciji ili seksualne traume iz prošlosti.

Kako pomoći muškarcima

Ovo pitanje zahtijeva kompleksan odgovor, jer zavisi od toga koji problemi se kriju iza nedostatka seksualne želje. Ako postoje medicinski razlozi, vjerovatno će biti najbolje da nastavite s potrebnim pregledima kod ljekara. Naravno, bitna je i podrška partnera. Međutim, muškarcima je često teško da se otvore i razgovaraju o takvim problemima.

Bonus video: