Odvojeno spavanje: Početak kraja ili dobra odluka?

Sve više ljudi odlučuje da ne spava u istom krevetu da partnerom. Nekad se to smatralo početkom kraja, sada postaje trend. Provjerite zašto to može biti dobra odluka

9005 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Do prije nekoliko godina smatralo se da par koji ne spava zajedno ima probleme u braku ili vezi. Danas, međutim, odvojeno spavanje već postaje pravi trend, koji koriste i srećni parovi.

Ovo su, kako piše aktivni.si tri najveće prednosti koje ističu parovi koji spavaju odvojeno,

Poštovanje tuđih navika

Često se dešava da partneri imaju različite navike i rutine spavanja. Možda jedno ide ranije u krevet, prijatno mu je što je temperatura u prostoriji viša ili želi da na miru čita prije spavanja, dok bi drugi partner radije pogledao film, spavao u hladnijoj prostoriji i legao kasnije. Ako svako može da prati svoje navike, rutinu i potrebe, poboljšava se dobrobit pojedinca. Osim toga, svako ima nekoliko trenutaka za sebe prije spavanja, kako bi mogao da opusti i mirno zaspi. Miran san dovodi do povećanja energije i boljeg raspoloženja tokom dana.

Svakom svoj mir

Neke osobe mogu biti prilično uznemirujuće za svog partnera tokom spavanja; mogu hrkati, snažno se kretati ili pričati u snu. Čak i ako shvatimo da partner nije kriv za svoje postupke, ovakvi događaji mogu biti prilično neprijatni kada bismo željeli da spavamo u miru. Ako vam partner ometa san, prije ili kasnije će to početi da vam ide na živce, a kao rezultat toga, vaša veza se može raspasti. Odvojeno spavanje omogućava vam oboje da imate svoj mir i da ne ometate jedno drugo dok se odmarate.

Posebni dodiri, a ne navika

Za parove koji dugo spavaju zajedno, zajedničko spavanje je dio rutine. Parovi koji spavaju odvojeno mnogo su svjesniji zajedničkog spavanja. Najčešće se parovi slažu da će određenog dana u mjesecu (ili sedmici, dvije) ipak spavati zajedno. Tada se mnogo više posvećuju jedno drugom i jasnije pokazuju svoju naklonost. Zbog odvojenog spavanja žude i za dodirima i nježnošću, što zajedničke trenutke čini još ljepšim i posebnim.

Bonus video: