Kako odabrati pravu osobu u pravo vrijeme iz pravih razloga?

Prije nego što opet bezglavo uskočite u bazen potencijalnih partnera, pogledajte deset savjeta psihoterapeuta koji će vam pomoći da napravite pravi izbor

5945 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uvek je isto: upoznate finu osobu, nadate se nečemu više, a onda se ispostavi da vam nije suđeno da budete zajedno. Vaše ličnosti se jednostavno ne uklapaju. Istina je da ako vi i vaš partner ne dijelite slične vrijednosti i ideje u važnim područjima života, veza nema stabilne temelje. Međutim, naravno, to ne znači da morate pronaći kopiju sebe kako bi veza potrajala.

Psihoterapeut dr Barton Goldsmith to vrlo lijepo sažima u jednoj rečenici: Odabrati pravu osobu iz pravih razloga u pravo vrijeme je umjetnost. Prije nego što opet bezglavo uskočite u bazen potencijalnih partnera, pogledajte deset savjeta psihoterapeuta koji će vam pomoći da napravite pravi izbor:

1. Ljudi će vam tačno reći ko su - na vama je da slušate. Slušajte šta on/ona govori i nemojte pretpostavljati da ćete ga/nju promijeniti.

2. Pozovite ga/je na probnu vožnju. Idite na osmosatnu vožnju sa svojim izabranikom/izabranicom. Koji god problemi vrebaju ispod površine, postaće bolno očigledni. (Ovaj test nije za ljude kojima nedostaje hrabrosti da se suoče sa nečim teškim.)

3. Pronađite nekoga ko je ljubazan i pun ljubavi. A ako ste rođeni pod srećnom zvijezdom, vaš partner će imati porodicu koja ga je tome naučila. Imati partnerovu rodbinu koja vas tretira kao člana porodice čini život mnogo boljim.

4. Uvjerite se da je nepušač (čak i ako sami pušite). Ako je nepušač, možete sami promijeniti svoje navike.

5. Nađite nekoga s kim ćete razgovarati. Na kraju će ovaj kvalitet postati važniji od izgleda, novca ili položaja. Ako vi i vaš partner ne možete da razgovarate i ako ne možete da plačete na njegovom/njenom ramenu, to neće biti dobar spoj.

6. Pobrinite se da imate zajedničke osnovne vrijednosti i težnje. Primjer: ako jedno želi dijete, a drugo ne, vjerovatno neće uspjeti. Duhovnim i političkim razlikama vremenom postaje sve teže upravljati – s godinama se osjećaji u ovim oblastima intenziviraju.

7. Pripazite na to da među vama postoji i dovoljno razlika. Ako vam je osoba previše slična, na kraju će postati pomalo dosadno.

8. Kompatibilnost ima više veze s dodirom nego sa seksom. Ako volite dodir, potreban vam je neko ko to takođe voli. Želja za seksom se mijenja, ali potreba za dodirom ostaje – prilično nepromijenjena.

9. Čuvajte se onih koji žele odmah da stupe u brak. Vjeridbe su sklapane s razlogom i obično su trajale godinu i dan. Danas se stvari odvijaju mnogo brže, ali zaista je dobro prvo dobro upoznati osobu prije nego što se odlučite za sljedeći korak.

10. Nađite nekoga sa kim možete da se smijete dok ne zaplačete. Smisao za humor može pomoći u prevazilaženju mnogih prepreka u životu. Ako vas osoba može nasmijati čak i kada vam se to ne sviđa, to je odličan kvalitet.

Bonus video: