Narušavanje povjerenja: U vezi ili braku ne radite ove stvari

U svakoj uspješnoj vezi partneri žele da usreće jedno drugo, a izbjegavanje kompromisa ukazuje na sebičnost i nezrelost

7241 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poznato je kako je povjerenje ključni dio svake ljubavne veze. Teško ga je izgraditi, a lako srušiti. Naravno da povjerenje u vezi mogu narušiti oba partnera, ali ovih pet navika kojima se potkopava povjerenje češće imaju muškarci.

1. Nikada nije spreman na kompromis

Nemoguće je izgraditi vezu, a kamoli povjerenje, s partnerom koji ne razumije važnost kompromisa. To pokazuje da su mu sopstvene potrebe važnije od vaših. U tom slučaju ne možete od njega očekivati ni emotivnu podršku kada vam bude potrebna, kazala psihološkinja Jane Greer. U svakoj uspješnoj vezi partneri žele da usreće jedno drugo, a izbjegavanje kompromisa ukazuje na sebičnost i nezrelost, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Nikada nije tu kada vam treba

Da li vaš partner u posljednji čas otkazuje dogovore i ne odgovara na vaše telefonske pozive ili SMS-ove? Povjerenje se ne gradi riječima, nego djelima, a osnovni dio povjerenja jeste osjećaj da se možete osloniti na partnera kada vam je potreban.

3. Ne zna da prizna da nije bio u pravu ili da se izvini

Ako je on uvijek u pravu, to znači da (prema njegovoj logici) vi baš uvijek niste, a to je nemoguće. Svi pravimo greške, izgovaramo pogrešne stvari, ali veličina čovjeka ogleda se u njegovoj spremnosti pojedine osobe da prizna greške i izvini se. Ako vaš partner to odbija da radi, u pitanju je osoba koja ne zna da pruzme odgovornost za svoje postupke.

4. Odlazi od vas kada koristi telefon

Skrivanje takvih svakodnevnih stvari ženu natjera da se zapita što to partner pokušava da sakrije od nje. Naravno, ne mora biti u pitanju ništa ozbiljno, ali ti postupci izazivaju sumnju i štete povjerenju.

5. Njegove priče pune su nelogičnosti

Prvo vam kaže da je vikend proveo s prijateljima, a dan kasnije da je bio kod sestre. Ako se slične nelogičnosti nižu, nemojte se bojati da mu postavite pitanje o tome gdje je zapravo bio. Nemojte nastupiti napadački, ali ako nakon razgovora ne dobijete objašnjenje za ono što vas muči, morate biti svjesni da ste s osobom koja ne želi da bude iskrena prema vama.

Bonus video: