U BRAKU ILI VEZI

Za sreću: Nema potreba da ove stvari radite zajedno, naprotiv

Partner ne može da bude sve za vas niti vi možete biti sve za vašeg partnera

5848 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako zajednički interesi i hobiji mogu da povežu vas i partnera, kako se veza razvija, možda ćete poželjeti da nešto i uradite sami… i na to imate potpuno pravo.

Ponekad će odvojene aktivnosti ojačati vaš odnos i dati vam prostora da se sami razvijate. Kako kaže psihoterapeutkinja Kristal Bredšo, partner ne može da bude sve za vas niti vi možete biti sve za vašeg partnera. Ako želite da provedete vrijeme sami, evo što možete raditi, a što će učiniti da vaš odnos bude jači i zdraviji.

Provedite noć sa najboljim prijateljem

Terapeut Dr. Majk Dau kaže da izlazak s prijateljem, ne partnerom, može pomoći pri sprječavanju tendencije da sve što imate uložite u ljubavni odnos. Važno je, dodaje, da vaša veza ne bude zavisničkog tipa kada sve morate da radite zajedno. Zdravi parovi uvijek pronađu i vrijeme za sebe i svoje prijatelje.

Vježbajte solo

Možda vi volite igrice, a vaš partner trčanje, ali to ne znači da se morate baviti onim sportom koji vaš partner voli. Iako može da bude zabavno vježbati u paru, ne morate i trening ili druge slične aktivnosti organizovati sa partnerom.

Pronađite grupu u koju možete da se učlanite

Postoje razne grupe ili udruženja koje se možda bave baš stvarima koje vas zanimaju i koje biste voljeli da istražite. Ta navika pomoći će vam i da imate o čemu da razgovarate s partnerom kada se vratite kući.

Može u pitanju da bude književni klub, kuvanje, planinarenje, a možete i volontirati.

Odvojeni izlasci

Ako ste u braku, vjerovatno imate i prijatelje koji su u braku ali i one koje uživaju u slobodi. Isto tako ima i vaš partner prijatelje s kojima želi da provodi vrijeme. Ali ako nikako ne možete sve da okupite u grupu, zašto forsirati? Dogovorite izlazak sa svojim prijateljima, partner neka izađe sa svojima.

„Ovo može pomoći vašem braku jer će dodati nova iskustva i razvoj u vaš život. Vrijeme koje provedete s prijateljima će vas opustiti, ali ćete imati i priliku da shvatite koliko vam je vrijedno vrijeme koje provodite s partnerom“; dodaje Bredšo.

Sami posjetite porodicu

Iako i ovako imate obaveze prema familiji, kada je u pitanju brak, sve se računa „puta dva“. Može vam postati teško da ispunjavate sve što se od vas očekuje pa je ponekad pametno dogovoriti posjete koje možete odraditi sami kako ih ne biste propustili. Svakako ulažite u odnose s porodicom kako ne biste postali previše zavisni od partnera.

Kućni poslovi

I vi i partner imate svoje načine čišćenja, a kako kućni zadaci nisu niti seksi niti romantični, često je upravo čišćenje razlog za svađu. Rješenje bi moglo biti da ih ne radite u isto vrijeme niti zajedno. Kućni poslovi bi trebalo da se rade odvojeno radi mira u kući jer oba partnera mogu postati zajedljivi ili negativni kada rade šta se mora. Dakle, ako želite da zadržite mir u kući, obavljajte zadatke sami i nemojte kritikovati jedno drugo ako niste zadovoljni rezultatom.