Ove riječi baš nikada ne treba da kažete partnerki ili partneru

Iako uglavnom razumijemo koje riječi najviše bole, postoje i asocijacije za koje vjerovatno ne shvatate da mogu biti bolne

13309 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke riječi koje vama možda ne izgledaju strašno vaša partnerka ili partner može da razumije na potpuno drugačiji način – naime, da nijeste zainteresovani i da ne želite da čujete šta ona/on osjeća.

Ima onih koje su posebno loše i njih, prema mišljenju stručnjaka, treba potpuno da izbjegavate.

Nije riječ samo o fizičkoj privlačnosti i intimnosti, naravno da vi i vaš partner takođe želite duboku emocionalnu vezu. Na sve ovo značajno utiče i komunikacija. Riječi su moćno oružje, mogu negativno ili pozitivno uticati na partnerovo osjećanje sopstvene vrijednosti, na osjećaj sigurnosti ili nedostatka sigurnosti, na povjerenje i još mnogo toga.

Kada se neko osjeća dobro u svojoj koži, osjeća se zadovoljno i u vezi, kaže Eli Borden, registrovani psihoterapeut. I naravno, svoju podršku možete i verbalno pokazati svom partneru. Sa druge strane, bezdušnošću, nedostatkom obzira i okrutnošću, možete uništiti vezu. Iako uglavnom razumijemo koje riječi najviše bole, postoje i asocijacije za koje vjerovatno ne shvatate da mogu biti bolne.

Diliz Dijaz, licencirana psihoterapeukinja u jednom od svojih video zapisa prvo ukazuje na sljedeće riječi ili fraze za koje kaže da nikada, ali zaista nikada, ne treba da se izgovori: „Tako si osetljiv/a.“ Prema njenom mišljenju, činjenica da partner duboko osjeća je divna stvar.

Jednako ponižavajuć može biti izraz: "Preboli to!" Prema njenim riječima, to takođe odbacuje partnerova osećanja i sugeriše da ona nijesu važna. Ovo može navesti osobu da se pretvara da se to nije dogodilo i da zadrži negativne emocije duboko u sebi.

Ne obazirati se na osjećanja drugih ili banalizirati ih nije prikladan način da se pomogne nekome kada je uznemiren ili osjeća bol. Jake emocije treba obraditi. Ignorisanje ili pretvaranje da je gotovo samo će pogoršati problem.

Šta možete da kažete umesto toga? Prije svega, važno je da krenete od razumijevanja, kažu stručnjaci. Kada vaš partner doživljava oluju emocija, možete jednostavno reći: „Vidim da ti je ovo zaista teško.“ Takođe možete pitati kako možete da pružite podršku.

Bonus video: