Muškarci su uvijek spremni za seks? Ne baš, a evo zašto

Jedan hormon ima ključni uticaj u smanjenju volje za seksom

9009 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponekad, jednostavno, nismo raspoloženi za seks. Dan prepun obaveza, umor i stres značajno mogu umanjiti seksualnu želju, a pored toga pokazalo se i da nije sasvim tačno uvjerenje da su muškarci uvijek spremni za seks. I kod muškaraca jedan hormon ima ključni utjicaj u smanjenju volje za seksom.

Muškarci koji primijete nedostatak seksualnog odgovora nakon orgazma, dožive skok hormona koji je zadužen za regulisanje majčinog mlijeka kod žena, piše britanski Daily Star. Prema internet stranici Chemist Click, nakon ejakulacije, muškarci mogu osjetiti gubitak interesa za seks, što može trajati danima, uprkos pokušajima da se uzbude. To se dogodi onda kada padne nivo testosterona, a nivo prolaktina poraste. Prolaktin proizvodi hipofiza, a važan je ženama za rast grudi i proizvodnju mlijeka tokom trudnoće i nakon porođaja.

Sušno razdoblje nakon orgazma

"Svrha prolaktina kod muškaraca još nije u potpunosti shvaćena, ali smanjuje seksualnu želju i glavni je faktor koji doprinosi dužini vremena nakon orgazma kada osoba ne reaguje seksualno", kaže farmaceut Abbas Kanani i ističe da nakon seksa tijelo oslobađa hormone, uključujući srećni hormon dobrog osjećaja oksitocin i prolaktin, koji može ograničiti seksualno uzbuđenje i takođe, spriječiti sposobnost postizanja naknadne erekcije, prenosi Gloria.

Količina oksitocina i prolaktina u tijelu nakon seksa je 400 puta veća od nivoa koji se oslobađaju nakon masturbacije, što znači da se muškarci mnogo lakše uzbude nakon masturbacije nego nakon seksa. To bi moglo da objasni zašto je seks fiziološki više zadovoljavajući od masturbacije.

"Neurotransmiteri oslobođeni nakon postizanja orgazma kako bi stabilizovali tijelo utiču na žene drugačije od muškaraca", kaže Kanini. Dodaje i da "neki muškarci mogu doživjeti orgazam više puta bez ejakulacije, poznate 'suve' orgazme. Kada se to dogodi, muškarci mogu izbjeći posljedice porasta prolaktina, dobiti erekciju i izgraditi seksualnu izdržljivost".

Različit uticaj kod žena i muškaraca

Nakon orgazma tijelo prolazi kroz opšti osjećaj zadovoljstva i dobrobiti, povećanu osjetljivost i emocionalni i fizički umor. Dok se veza između umora i ponovne uzbuđenosti razlikuje kod pojedinaca, hemikalije koje se oslobađaju nakon seksa, poput noradrenalina, serotonina, oksitocina i prolaktina - rezultiraju osjećajem seksualnog zadovoljstva. Kod nekih muškaraca i godine mogu uticati na ponovnu želju za seksom. Uobičajeno je da starijim muškarcima treba više vremena da se oporave od seksa, dok žene mogu postići višestruke orgazme tokom jednog seksualnog susreta. Postoje razni vitamini i dodaci kao što su vitamin B6 i cink koji mogu smanjiti tjelesnu proizvodnju prolaktina, hormona koji suzbija seksualno uzbuđenje nakon orgazma, ali ipak većina muškaraca vjerojatno će izgubiti erekciju nakon ejakulacije.

Bonus video: