Ne zaboravite: Manjak seksa škodi vašem zdravlju

Da li ste se ikada zapitali zašto je tako lako zaspati posle seksa? Veliki udio ima umor, ali je uglavnom razlog lučenje hormona prolaktina, koji podstiče san

20272 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji mnogo razloga zbog kojih je vaš seksualni život na pauzi. Možda prolazite kroz raskid, previše radite, često idete na poslovna putovanja, vaš partner ili vi ste bili bolesni… Možda je ulogu odigrao užurbani način života, a nekada i djeca utiču na odsustvo seksa.

Nekoliko dana se može pretvoriti u nekoliko nedjelja ili mjeseci i odjednom ćete shvatiti da nemate redovan seksualni život.

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vašim libidom i zdravljem? Neke od reakcija su prilično intenzivne. Od mentalnih problema kao što su smanjena koncentracija i osjećaj tuge, nedostatak libida, do povećanog rizika od zdravstvenih problema, nedostatak seksa može na mnogo načina negativno uticati na vaš organizam.

Dakle, sljedeći put kada vam partner kaže da će „umrijeti“ ako ne bude sa vama, možda je surovo iskren.

Ovih seset stvari se dešavaju vašem tijelu kada nemate seks duže vrijeme.

1. Pad imuniteta i česte bolesti

Seks je zaista dobar za zdravlje. Pored toga što se osjećate dobro, seks pomaže u stvaranju antitijela koja pomažu vašem tijelu da se bori protiv prehlade i gripa. Kada se uzdržavate od seksa, šanse da dobijete grip znatno su veće.

2. Samopoštovanje postaje problem

Tokom vremena, nedostatak seksa može učiniti da mislite da ste bezvrijedni ili da ne izgledate dobro. Sa akumulacijom tih misli, samopouzdanje postaje veliki problem i na taj način dodatno smanjujete šanse da pronađete seksualnog partnera. Zbog toga, u zdravim odnosima, partneri imaju seks najmanje dva puta nedjeljno. Redovni odnosi pomažu u stvaranju osjećaja sigurnosti.

3. Teža kontrola nad bešikom

Ako nemate seks, nemate mnogo mogućnosti da koristite bokove i karlicu. Osim ako ne provodite vrijeme u teretani i radite vježbe namijenjene ovom dijelu tijela.

4. Mogući problemi sa krvnim pritiskom

Seks je odlična vježba. U stvari, seks je tako dobra vježba da uzdržavanje od nje može da poveća krvni pritisak, naročito ako niste fizički aktivni. Ako prolazite kroz „suvi“ period, možete probati sa trčanjem ili plivanjem nekoliko puta nedjeljno kako biste smanjili potencijalne probleme krvnog pritiska.

5. Više stresa

Seks je prijatan ne samo za tijelo, već i za mozak. Spavanje sa nekim povećava lučenje hemikalija u mozgu koje poboljšavaju raspoloženje i promovišu osjećaj sreće. To znači da kada imate seks, vaša tolerancija prema stresu je veća. Bez seksa morate naći druge načine lučenja endorfina i drugih hemikalija koje poboljšavaju raspoloženje.

6. Loš san

Da li ste se ikada zapitali zašto je tako lako zaspati posle seksa? Veliki udio ima umor, ali je uglavnom razlog lučenje hormona prolaktina, koji podstiče san. Ovaj hormon vam pomaže da zaspite tako što opušta mišiće i mozak.

7. Veći rizik od srčanog udara

Ako vam treba izgovor da imate seks, zapamtite da je to sjajna fizička aktivnost. Testira mišićnu izdržljivost i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

8. Slabo pamćenje

Seks vas ne čini samo zdravijim, već i pametnijim. Redovni seks pomaže u stvaranju novih ćelija u mozgu. Ako ste osjetili da je vaša koncentracija bolja poslije seksa, razlog je stvaranje novih neurona.

9. Bol u toku sledećeg odnosa

Zategnutost mišića nakon dugog vremenskog perioda bez seksa je jedan od najvećih mitova. Smanjenje libida mijenja način na koji tijelo reaguje na seksualni stimulans. Vagina postaje manje vlažna, pa seks može biti bolan.

10. Privremena erektilna disfunkcija

Dok se vlažnost smanjuje kod žena, muškarci mogu osjećati probleme sa erekcijom nakon dugotrajne apstinencije. Kao i kod žena, i kod muškaraca tijelo počinje da odgovara različitim seksualnim stimulusima. Najbolji način da se riješi ovaj problem je seksualni odnos i obnavljanje tjelesnog ritma, prenosi YourTango.

Bonus video: