Muškarci, oprez: Žene se na vas najčešće žale zbog ovoga

Seksualna nekompatibilnost jedan je od najčešćih uzroka nezadovoljstva kod žena u braku. Takođe, žene često imaju osjećaj da ih druga strana ignoriše, da su same u svemu…

6764 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživanja o bračnom savjetovanju pokazala su da parovi većinom sami pokušavaju da riješe probleme prije nego što potraže pomoć terapeuta. Najčešće prođe i nekoliko godina prije nego što odluče da potražei pomoć stručnjaka.

Pomoć, naravno, traže s ciljem da sačuvaju brak, ali, po svemu sudeći, kada dođu do savjetnika, muškarci i žene koji su u braku imaju u potpunosti različite primjedbe na brak.

Prema pisanju portala YourTango, nedavno je rađena studija koja se bavila razlozima i djelotvornošću bračnog savjetovanja. Pokazala je da se žene više nego muškarci brinu za seksualnu intimnost, odgajanje djece, ljubomoru, nedostatak komunikacije, gubitak povjerenja i stres izvan veze kao faktore koji su doveli do problema.

Četiri stručnjaka za veze izdvojila su najčešće primjedbe koje čuju od žena koje dolaze na bračno savjetovanje. Bitno je da na vrijeme počnete da rješavate probleme kako oni ne bi ostavili trajne posljedice na vaš odnos, piše zadovoljna.hr.

1. "Naš brak je ustajao i dosadan"

Iako je promjena dio našeg života, čini se da mnogi ljudi jednom kada kažu 'sudbonosno da', zaključe da je to sad to, i prepuste se svakodnevici bez previše truda.

Najveća briga koju zbog toga izražavaju udate žene jeste ta da je njihov brak ustajao, a da druga strana ne želi ništa da preduzme u vezi s tim.

Suština je u tome da svakom odnosu treba energija i svježina kako bi ostao živ i zanimljiv. Iako je rutina ponekad dobra, kako brak ne bi postao dosadan, bitno je mijenjati ponešto. Jedna od opcija je na primjer, zajednički hobi.

Bitno je da kao par odvojite vrijeme i shvatite koje su vam zajedničke vrijednosti i interesi, a onda ih pretvorite u zabavnu aktivnost koja će brak održati zanimljivim.

2. "Naš seksualni život ne ispunjava moje potrebe i želje"

Seksualna nekompatibilnost jedan je od najčešćih uzroka nezadovoljstva kod žena u braku. Terapeutima se žale da ih muž ne razumije u najintimnijim situacijama i ne mari za njihovo seksualno uživanje.

Problem je taj što je, uz određene izuzetke, brak nepotpun bez seksualnog zadovoljstva. Vemenom može doći do većih problema, zbog čega je to nešto na čemu svaki par treba da radi. Samostalno ili uz pomoć terapeuta.

3. "Osjećam da me muž ignoriše"

Jedna od psihološkinja kazala je kako je u karijeri je vidjela puno nesrećno udatih žena koje najčešće krive svog muža. Na terapiji se žale na usamljenost. Kažu da se osjećaju napušteno ili čak izgubljeno, što rezultira sve većim bijesom.

Istovremeno, na mnogim ženama je i dalje veliki pritisak da dom mora da im izgleda kako treba, da djeca moraju da budu savršena, da moraju da zadovolje sve potrebe svog supruga... Žene koje imaju osjećaj da ih druga strana ignoriše, da su same u svemu, treba da znaju da je vrijeme za razgovor o problemu.

4. "Moj suprug me zapravo ne poznaje"

I na kraju, među najčešćim problemima na koji se žene žale terapeutima jeste taj da ih njihov suprug zapravo ne poznaje.

U ovakvoj situaciji, žena vremenom počinje da osjeća da se uzima 'zdravo za gotovo' ili da nije cijenjena. Kako bi se spriječila propast, i ovdje je bitno reagovati na vrijeme, razgovarati o problemu i ako je potrebno - potražiti pomoć stručnjaka.