U ovim godinama žene najviše uživaju u seksu: Zna se i zašto

"Za razliku od muškaraca, mlade žene sporije otkrivaju vlastiti užitak", objašnjava stručnjak za seksualnost

33695 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žene su najzadovoljnije seksom kada imaju između 35 i 50 godina. U ovim godinama one možda ne vode ljubav svaki dan, ali čini se da to ne znači da ne uživaju. Studija u kojoj su učestovale žene starije od 40 godina pokazuje da se zadovoljstvo seksualnim životom poboljšava kako žena stari. Evo šta je za Ordinaciju o tome rekao stručnjak za seksualnost, dr sc. Aleksandar Štulhofer, red. prof.:

"Ako uzmemo u obzir postojeća istraživanja (ne isključivo jedno, kao sto se često čini), dva su zanimljiva obilježja odnosa između godina i seksualnog zadovoljstva kod žena. Prvo je da su, u prosjeku, žene najzadovoljnije svojim seksualnim životom između 35 i 50 godine; u ostatku populacije, žene starije od 50 nerijetko su zadovoljnije od mlađih žena", objasnio je profesor Štulhofer.

Po njegovim riječima drugo obilježje je da se žensko seksualno zadovoljstvo (opet kada se govori o prosjeku) nakon 50. ne smanjuje kontinuirano poput muškoga. "Kako to objasniti? Čini se da je ženama potrebno više vremena za otkrivanje vlastite seksualnosti. Za razliku od muškaraca, mlade žene sporije otkrivaju vlastiti užitak, opterećenije su izgledom (i društvenim očekivanjima vezanima za izgled) te su rjeđe “egoistične” u krevetu, odnosno primarno fokusirane na vlastiti užitak. Kulturološka očekivanja (uključujući i ona koje promoviše pornografija) i društvene norme koje seksualnost žena i muškaraca ne tretiraju aasvim jednako imaju veliku ulogu u tim razlikama."

"S godinama, većina žena postaje opuštenija kada je riječ o izgledu, svjesnija svojih potreba (stvari koje žele i koje ne žele u seksu) i lakše im je da se usredsrede na sebe. Neko je davno rekao, ne sasvim u anegdoti, kako s godinama – kada je riječ o seksu – muškarci i žene postaju sve sličniji. Naravno, ne treba zaboraviti da ne postoji objektivna mjera seksualnog zadovoljstva. Činjenica da godine utiču na seksualnu vitalnost možda više pogađa muškarce (i njihovu procjenu seksualnog zadovoljstva) nego žene", zaključio je dr sc. Aleksandar Štulhofer.

Bonus video: