Svi pričaju o "alfa mužjacima": Znate li kakvi su gama, delta, omega...

Dok u životinjskom svijetu svu žensku pažnju privlači alfa mužjak, u ljudskom svijetu stvari su mnogo komplikovanije i tip ličnosti alfa mužjaka nikako nije jedini na koje žene 'padaju'

7664 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoje verzije i različite nijanse muškog karaktera koje imaju čak i veći uspjeh kod žena od alfa tipa ličnosti. Istovremeno, moglo bi se reći da svi arhetipovi ličnosti postoje u različitim razmjerama kod svakog muškaraca, a koji od njih dolazi do izražaja u određenoj situaciji ili životnom periodu zavisi i od uticaja okoline i ograničenja koje ljudi sebi postavljaju. U nastavku pogledajte koje su glavne karakteristike pet najupečatljivijih tipova muške ličnosti, ali imajte u vidu da se muškarci mijenjaju tokom života, ponekad od alfe do game ili čak delte.

Alfa muškarac

Alfa mužjaci se mogu identifikovati po imidžu „lošeg dečka“ i alfa mužjacima je obično potrebno društvo drugih muškaraca da bi njihov karakter došao do izražaja. To su mačo tipovi koji svoje samopouzdanje izražavaju pomalo agresivno. Oni su društveni i više nego prosječan muškarac seksistički nastrojeni. Rođeni su lideri, ali kolegama mogu biti pomalo teški zbog svog ogromnog ega, prenose mediji u regionu.

Beta tip muškarca

Osobine: kooperativnost, rezervisanost, ljubaznost

Beta muškarci su tipični „dobri momci“. Oni su relativno skromni u svom pristupu životu i izuzetno prijateljski nastrojeni. Beta muškarac je čovjek koji će vas pozvati na prijatnu večeru, jer je takav, pristojan i simpatičan. To je svakako osjetljiviji i manje agresivan tip muškarca od alfe. Takođe je i više na zemlji i bolje podnosi kritiku. S njim je veoma lako sarađivati.

Omega tip muškarca

Osobine: ekscentričan, nonšalantan, ospesivan

Bez obzira da li je opsesivni kolekcionar novčića, stripova, paukova ili video igrica, omega muškarac djeluje nezainteresovano za mnoge normalne stvari koje zaokupljaju pažnju drugih ljudi. On možda i previše živi u nekom svom svijietu ili je možda samo slobodniji od svih drugih? Donekle je nezreo i neodgovoran, a nije ni pretjerano ambiciozan. Tokom školskih godina vjerovatno je bio meta podsmijeha vršnjaka zbog ekscentričnosti. Međutim, Omega muškarci su često veoma inteligentni, iako se ne hvale time. Nedostaje im samo ambicija da nešto urade sa tom svojom inteligencijom. Oni su u stanju da rješavaju najsloženije matematičke zadatke dok jedu picu i zaista ih nije briga šta se oko njih u tom trenutku dešava. Po tradiciji, riječ je o muškarcima koji neće doći da pomognu ženi u kućnim poslovima, a neki od njih će i bez griže savjesti živjeti na njen račun nekoliko godina.

Gama tip muškarca

Osobine: avanturistički nastrojen, radostan, nemiran

Gama muškarac voli da se zabavlja, ali to ga ne sprječava da bude odgovoran. On je svakako izuzetno avanturistički i radoznao predstavnik muškog roda koji postaje nemiran ako je primoran da predugo ostane na jednom mjestu. Sasvim je moguće da dosta alfa mužjaka na kraju sazre do tačke u kojoj se transformišu u gama mužjake. Može se reći da su gama muškarci bolja verzija alfa muškaraca. Oni su osjetljivi na suprotan pol i veoma su svjesni svojih potreba i specifičnosti svoje prirode. Učiniće sve da izađu u susret svojim partnerkama i ispune njihove želje. Žene koje imaju gama muškarca za partnera su napravile dobar izbor. S vremena na vrijeme, gama muškarci su u stanju da pokažu svoju nježniju stranu. Porodicu stavljaju na prvo mjesto, bez obzira na životne okolnosti.

Delta tip muškarca

Osobine: povučen, rezervisan, mrzovoljan

Životi delta muškaraca nisu laki. Oni su možda bili alfe ili čak game u svojim mlađim danima, ali onda je nešto pošlo naopako u njihovom životu. Izgubili su vjeru i povukli se u sebe. To su izuzetno uzdržani muškarci. Delte su veliki introverti, koje je teško izvesti iz kuće. Oni su ponekad i zlopamtila, zbog čega nisu među najpopularnijim momcima u društvu i često nedjeljema i mjesecima ne komuniciraju s drugima. Delta muškarce često privlače partnerke sa sličnim karakteristikama. Ako su im partnerke gama, alfa ili beta tip ličnosti (u ženskom kontekstu), smatraće ih previše dosadnim i praznim, osim ako, naravno, one ne uspiju da ponovo zapale ugašenu iskru u deltama i ohrabre ih da vode drugačiji, aktivniji život.