Da li vaše veze propadaju zato što ste emocionalno nedostupni?

Riječ je o fantaziji i idealu, a ne o onome što se dešava u stvarnosti

5843 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka samosabotaža, nedotatak vjere u sebe, nisko samopoštovanje, osude, kritike i težnje ka savršenstvu su ono što uništava suštinu naše ličnosti. Najgore od svega je što smo obično nesvjesni da to radimo i što takvim ponašanjem većina ljudi upropaštava inače jako dobru vezu u kojoj se nalazi. Kada je riječ o emocionalno nedostupnim muškarcima, važno je da imate na umu da je emocionalna nedostupnost pretežno usredsređena na ideju idealizma ili perfekscionizma u vezi. Riječ je o fantaziji i idealu, a ne o onome što se dešava u stvarnosti. To je ključna razlika između emocionalne dostupnosti i nedostupnosti.

Kakvi su emocionalno nedostupni muškarci?

Ono što vjerovatno niste očekivali da čujete je to da je emocionalno nedostupan muškarac preplavljen izborima koje ima. Brojni su razlozi koji mogu da dovedu do toga da muškarac postane emocionalno nedostupan. Između ostalog, stručnjaci za to krive tehnologiju, pristup internetu i našu kulturu koja omogućava muškarcu da ima pristup većem broju žena. Iako naizgled zvuči nevjerovatno, činjenica je da emocionalno nedostupan muškarac želi sebi da pronađe savršenu ženu.

I mada svaki slobodan momak ima ideju o tome kako bi njegova savršena djevojka trebala da izgleda, emocionalno nedostupan muškarac nije voljan da se zadovolji bilo čime manjim od savršene žene. Ali, savršenstvo ne postoji. Svi smo mi samo smrtnici i po mnogo čemu smo daleko od savršenstva. Dakle, emocionalno nedostupan muškarac neće biti u stanju da pronađe savršenu ženu, koliko god on tome težio.

Često se njegova ideja o savršenoj ženi zasniva na pozitivnim osobinama nekoliko različitih osoba koje poznaje. Te osobine emocionalno nedostupan muškarac u svojoj glavi spaja i pomoću njih formira svoj pojam savršene žene. Kada krene da izlazi sa nekim, takav muškarac se konstantno pita da li je ta žena savršena. Kako dani prolaze, on otkriva da je ona samo nesavršeno ljudsko biće, sa svojim manama. Kao takva, ona ne može da ispuni njegova očekivanja. On tada preispituje svoju odluku da uopšte izlazi sa njom.

Ali, pošto je već uložio vreme u izlaženje sa tom osobom, emocionalno nedostupan muškarac će željeti da unaprijedi njihovu vezu. To bi značilo da će vrlo brzo željeti da bude intiman sa njom. Ali, kada ponovo uvidi da postoji povezanost između nesavršenstva i žene sa kojom se viđa, on će se povući. Problem je u tome što je posvećenost generalno zastrašujući pojam za emocionalno nedostupnu osobu.

Posvećenost je poput kaveza

Takav muškarac je uvek zabrinut i pita se da li postoji nešto bolje, zbog čega se i plaši da se posveti samo jednoj osobi, jer posvećenost znači “zaključavanje u kavezu sa samo jednom osobom”. Da stvari budu još gore, to bi značilo da je zaključan sa nekim ko nije savršen. Zbog ovoga emocionalno nedostupni muškarci ne vole ideju o posvećenosti. Njima se više dopada zamisao da “tamo negde postoji neko savršen, koga je samo potrebno pronaći”. Ono što svaki od njih umjesto toga dobija je izbor u pogledu nesavršenih žena koje ga okružuju. To je bez svake sumnje frustrirajuće i utiče na to da takav muškarac uništava svaku vezu u kojoj se nađe.