Svađe u vezi: Kad su važne, a kad nevažne?

Prije nego što utvrdite da li su svađe u vašoj vezi postale učestale i da li one kao takve ukazuju na postojanje nekog problema, važno je da znate koliko se često drugi parovi svađaju

3989 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li imate utisak da se prilično često svađate sa voljenom osobom? S druge strane, koliko često je prilično često? Dakle, prije nego što utvrdite da li su svađe u vašoj vezi postale učestale i da li one kao takve ukazuju na postojanje nekog problema, važno je da znate koliko se često drugi parovi svađaju.

Da li postoji cifra u pogledu svađa sa partnerom, koju kada pređete zalazite u oblast toksične veze? Da li je potrebno da se ipak određeni broj puta posvađate sa voljenom osobom kako biste se pobrinuli za to da partner ne misli da izjbegavate sukobe ili potiskujete emocije? Postoji nekoliko faktora koji vam mogu pomoći da odgovorite na ova pitanja.

Trajanje veze

Prva stvar koju biste trebali da uzmete u obzir je definitivno dužina trajanja vaše veze. Prema riječima stručnjaka na ovom polju, najviše se svađaju parovi koji su u vezi od 6 mjeseci do godinu dana. Zašto je to tako? U početnoj fazi veze niko od nas ne pokazuje svoje pravo lice. Svi mi želimo da sebe predstavimo u ljepšem svetlu. Takođe, kada vam nešto smeta kod partnera, prije ćete se ugristi za jezik nego bilo šta reći. Ali, ova faza prolazi brzo, negdje oko šestog mjeseca veze, kada počinju prve svađe, to jest druga faza ljubavne veze. To nikako ne znači da se više ne volite, već da malo češće obraćate pažnju na lične želje i potrebe. Nakon druge, dolazi treća faza. Ona je najvažnija od svih jer bi u njoj učestalost svađa trabalo da opadne, ako je veza zdrava. U suprotnom, to znači da ste zajedno iz pogrešnih razloga.

Ozbiljnost veze

Još jedan važan faktor koji utiče na učestalost svađa u vezi je njena ozbiljnost. Da li je u pitanju nešto prolazno ili veza koja traje već godinama pri čemu imate u planu da se vjenčate? Odgovor na pitanje koji parovi se više svađaju je prilično logičan: nećete se truditi da se upuštate u svađe sa nekim s kim ne vidite svoju budućnost, ili makar ne tako često. Jer, na kraju krajeva, zašto bi vaš pogađalo to što vaš partner svoje slobodne vikende bez vas, ako se tu radi samo o privremenoj sreći? Ali, ako je riječ o ozbiljnoj vezi, nema sumnje da nećete ćutati kada po hiljaditi put nađete prljave čarape kraj vašeg kreveta.

Ličnost i karakter osoba u vezi

Čini se da neke osobe uživaju u svađama. One započinju svađe gjde god da se pojave i u stanju su da se raspravljaju satima, čak i kada to postane potpuno besmisleno. Jednostavno mora biti po njihovom ili neće odustati od svađe. S druge strane, ima i onih koji će učiniti sve što je u njihovoj moći da ne dođe do svađe. To su obično vrlo tolerantne osobe, spremne na kompromis. A tu su i svi oni koji se nalaze između ove dvije krajnosti. Svi smo različiti, a to koliko se često svađate će zavisite kako od vaše, tako i od ličnosti vašeg partnera.

Nivo posvećenosti, ljubavi i odanosti

Jedna od najgorih stvari u romantičnim vezama je neravnomjerna raspodjela ljubavi, posvećenosti i odanosti. Kada jedna osoba u vezi daje sebe u cjelosti, a druga polovično, to jednostavno nije to. Ako ste vi u vezi svim srcem, a vaš partner vezu s vama doživljava kao nešto prolazno, to bi mogao biti povod vaših učestalih svađa. Vi ćete se u takvoj situaciji osećati zanemareno i nepoštovano, a vaš partner će smatrati da započinjete svađe bez razloga.

Bonus video: