Šest znakova: Kako da prepoznate sopstveni sebičluk u vezi

Mnogi u vezama imaju problem da nauče da prestanu da razmišljaju iz pozicije "ja" i da počnu da razmišljaju kao "mi"

4024 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Često smo, kad se nađemo u vezi, skloni manjim ili većim činovima sebičnosti koji, kad se nagomilaju, mogu da predstave ozbiljan problem u vašoj vezi. Svi ljudi su donekle prirodno sebični, ali važno je znati kada je previše. U svakoj vezi, partner mora da zna da vam je na prvom mjestu.

Uzimate partnera "zdravo za gotovo"

Niko ne voli kada ga se uzima "zdravo za gotovo", ali činjenica je da u dugim vezama partneri lako mogu skliznuti u to. U odnosu je izuzetno važno da se osjećate ravnopravno, jer sve što je drugačije može dovesti do prezira, a to je jedan od puteva ka raskidu.

Uvijek mislite da ste u pravu

To zapravo znači da nikada niste naučili šta je kompromis. Kada u vezi nema kompromisa, počinjete da stvarate odnos kao vrstu takmičenja gdje uvijek morate biti pobjednik, a to je početak kraja.

Ignorišete ideje vašeg partnera

U odnosu je važno da prihvatite uticaj druge strane i jedno sluša kada drugo govori. To ne znači da se pravite da slušate, nego da vas zaista zanima šta vaš partner ili partnerka govori. Takođe, morate da budete otvoreni za tuđe ideje i da se potrudite da ih, kada to možete, i ostvarite. Djela govore više od riječi.

Često se "izvlačite" iz zajedničkih planova

Ako se često izvlačite iz zajedničkih planova, vaš partner će definitivno da se osjeća kao da vam više nije bitan. Ako vaš partner nema povjerenja u vas, to znači da u vašem odnosu izostaje jedan od najvažnijih faktora.

Zahtijevate povlašten tretman

Mnogi u vezama imaju problem da nauče da prestanu da razmišljaju iz pozicije "ja" i da počnu da razmišljaju kao "mi". Važno je biti sebičan, kako bi čovjek bio srećan, ali to ne podrazumijeva apsolutni fokus samo na jednu od dvije ličnosti u ljubavnom odnosu, jer odnos u kom neko trpi i nema slobodu nije odnos i, prije ili kasnije, osuđen je na propast.

Bonus video: