Muške muke s hormonima: Kako mladi "bilderi" postaju impotentni?

Mladi hoće sve instant i sve brzo, i primjenjuju kojekakve proteine u kojima mora da ima svašta – kortikosteroida, raznih hormona, testosterona, čak hormona rasta, objašnjava ljekar

7263 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi znamo za žensku menopauzu, međutim i kod muškaraca, s godinama, počnu da se mijenjaju nivoi hormona u tijelu. Ali, dok su kod žena te promjene očigledne, kažu da kod muškaraca nema mnogo vidljivih znakova.

Prema nekim istraživanjima, svaki treći muškarac stariji od 60 godina pati od smanjenja lučenja testosterona. Riječ je pojavi koja se stručno zove hipogonadizam..

Profesor Srđan Popović, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, objasnio je ranije za N1 da se kod muškaraca ispoljava u različitim godinama – kod pojedinih sa 50, kod nekih sa 60. Simptomi mogu biti hronični umor, bezvoljnost, mišićna slabost, malaksalost, gubitak snage i energije…

Nivo testosterona pada i vidimo da se organizam malo gasi, kaže on. Zato treba provjeravati testosteron, ali i hormone štitne žlijezde.

Doktor kaže da uvertira traje nekoliko mjeseci, a prvi alarmi da se nešto dešava su izostanak jutarnje erekcije i neadekvatna seksualna funkcija – kliženje ka erektilnoj disfunkciji.

„Sve više nam dolazi mlađa populacija, mladi bilderi koji su se unakazili… Oni hoće sve instant i sve brzo, i primjenjuju kojekakve proteine u kojima mora da ima svašta – kortikosteroida, raznih hormona, testosterona, čak hormona rasta“, kaže doktor dodajući da se zbog prihvatljivih cijena mladi „navuku“ na te supstance.

Kad prestanu s tim, dolazi do smanjenja testisa i čak do azospermije, navodi doktor.

Azospermija je, inače, čest uzrok steriliteta kod muškaraca, a karakteriše se potpunim odsustvom spermatozoida u ejakulatu. Ispitivanja su pokazala da pet procenata muškaraca koji imaju problem sa plodnošću, u stvari ima azospermiju.

Govoreći o ostalim problemima vezanim za uzimanje proteina, doktor je naglasio da mladićima koji ih koriste nije samo mišićna masa velika, njima su uvećani i srce i bubrezi.

Dodavanje hormona ima razne posljedice – kortikosteroidi vode do mobilizacije masti, do osteoporoze, mogu da naprave steroidni dijabetes, nabrojao je doktor.

Bonus video: