Moguće je: Ova rečenica će ublažiti svaki sukob u vezi ili braku

Svađe nisu rijetkost. Pojavljuju se u svim odnosima, a ponekad nam se čini da u blizini imamo ljude koji su u stalnoj potrazi za razlogom da se naljute

6902 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svađe u vezama i brakovima takođe nisu rijetkost. Iako svađa ne mora nužno biti loša za odnos, vrlo često zaboravimo zašto smo uopšte počeli da se svađamo i krene paljba koja više nema veze s početkom svađe.

Izvlačimo stvari iz prošlosti, prisjećamo se svega što nam nije bilo po volji, a sve s ciljem da iz svađe izađemo kao pobjednik. Konačni rezultat najčešće ipak ne bude pobjeda, nego povrijeđeni ljudi.

A zašto se to događa? Psiholozi ljutnju definišu kao osjećaj bola u kombinaciji s mislima koje izazivaju bijes. Te misli, odnosno bijes ponekad motivišu osobu da se brani napadom, prenosi Zadovoljna.

A kako se svađati pametnije?

Na Univerzitetu u Winsconsinu 2013. godine urađena je studija pod nazivom "Upravljanje sukobima: teški razgovori s teškim ljudima". Studija je pokazala da je usred svađe važno održavati sigurno okruženje, odnosno izgovarati rečenice i postavljati pitanja koja vode do slaganja. Predloženo je korištenje izjava koje počinju riječju "ja".

Kako biste ublažili svađu, koristite se sljedećom rečenicom: "Željela/želio bih se usredsrijediti na sve stvari oko kojih se slažemo."

Možete mijenjati formulaciju sve dok ona uključuje riječ "slažemo".

Ova rečenica sa sobom donosi brojne prednosti. Osiguraće, za početak, da se borba ne produži. Kada počnemo da tražimo područja u kojima se slažemo, mijenja se naš način razmišljanja. Drugu stranu prestajemo da posmatramo kao neprijatelja i na nju gledamo kao na nekoga ko nije toliko različit od nas.

Izgovaranjem ove rečenice kod druge strane bi trebali da se smanje razlozi za ljutnju, možda čak i da nestanu. Svi smo ponekad loše raspoloženi i samo tražimo razloge za svađu, ali kada provokaciju dočekamo s osmijehom i željom za razgovorom, osobi željnoj svađe postajemo neprivlačna meta.

Razmislite i vježbajte

Ako vam se učini da se nalazite u situaciji u kojoj je nemoguće pronaći zajednički jezik, pokušajte još jednom da dobro razmislite. Čak i kod najgorih situacija često postoji mogućnost dogovora.

Možda će vam biti potrebno malo prakse da u svakoj situaciji pronađete rješenje zbog kojeg nitko neće biti povrijeđen, ali sjetite se da sve počinje samo jednom rečenicom - željela/želio bih se fokusirati ne stvari oko kojih se slažemo.

Bonus video: