10 kompromisa koje nikad ne smijete prihvatati u vezi!

Ozbiljna veza na određeni način predstavlja spajanje dva života u jedan, gdje se obje strane moraju prilagoditi i donijeti određene odluke. Svakako postoje manji i veći ustupci koji se čine prihvatljivima, ali postoje i aspekti u vezi oko kojih se ne bi trebalo praviti kompromis

19212 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uzimajući u obzir vaše zdravlje i sigurnost, slijedi lista od deset stvari na kojima ne biste trebali pristati na kompromise, bez obzira na to koliko volite svog partnera.

Snovi i ciljevi - Vaši snovi i ciljevi su važni i ne trebate odustajati od njih zbog veze. Partner koji vas istinski cijeni će podržati vaše ambicije i biti uz vas dok ih ostvarujete. Odustajanje od snova zbog nekoga može stvoriti probleme kasnije u vezi ili braku.

Vrijednosti - Ne trebate mijenjati svoje vrijednosti kako biste se svidjeli partneru. Ako već imate prioritete i vrijednosti koje cijenite, ne trebate pristati na kompromise koji nisu u skladu s tim. Osoba koja vas razumije i poštuje će prihvatiti vaše vrijednosti.

Životni stil - Ako imate jasnu viziju o svojoj budućnosti, poput želje za djecom ili života u određenoj okolini, važno je da to podudara s vizijom vašeg partnera. Ako se ne slažete oko bitnih aspekata životnog stila, to može dovesti do nezadovoljstva i nesklada u vezi. U takvim situacijama, prekid veze može biti najbolje rješenje.

Porodica i prijatelji - Partner ne bi 'smio' sprečavati ili previše uticati na vaš odnos sa porodicom i prijateljima. Iako je normalno da se manje viđate s njima kad ste u vezi, pretjerana posesivnost može stvoriti probleme. Odnosi sa porodicom i prijateljima su važni za izgradnju zdravih veza i sreću u životu, piše Zadovoljna.hr.

Vlastita vrijednost - Očekujte da vam se partner odnosi s ljubavlju i poštovanjem. Nikad ne biste trebali trpjeti bilo kakav oblik zlostavljanja ili omalovažavanja u vezi. Umanjivanje vlastite vrijednosti i loše komunikacijske navike mogu ozbiljno narušiti samopouzdanje. Ako osjetite da partner umanjuje vašu vrijednost, važno je prekinuti takvu vezu.

Seksualni život - Ako se ne slažete s partnerom oko važnosti fizičke i emototivne intimnosti, to može dovesti do poteškoća i frustracija. Seksualni problemi koji se ne rješavaju na vrijeme mogu ugroziti vezu. Razgovarajte otvoreno sa svojim partnerom o svojim potrebama i problemima kako biste pronašli rješenje.

Principi - Ako imate određene principe u vezi, poput granica flertovanja s drugima, ne biste trebali odustati od njih. Partner će možda pokušati uvjeriti da su ti principi nebitni, ali ukazivanje na potrebu za flertovanjem s drugima ukazuje na to da nešto nedostaje u vezi. Ne morate trpjeti takvo ponašanje, osim ako sami ne smatrate da su takvi flertovi prihvatljivi.

Tip veze - Partner ne bi trebao prisiljavati vas da radite stvari s kojima se ne osjećate ugodno. Ne pristajte na ništa što vam uzrokuje nelagodu.

Komunikacija - Kompatibilnost u komunikaciji je ključna za dobar odnos. Ako osjetite da vas partner redovno ignoriše kad želite razgovarati, to može postati ozbiljan problem u vezi. Bez kvalitetne komunikacije, veza može biti ugrožena. Nemojte pristajati na vezu bez dobre komunikacije.

Finansijska sigurnost - Finansijska stabilnost je važna u vezi. Ako partner ima loše finansijske navike koje nisu u skladu s vašima, to može uzrokovati probleme. Razgovarajte o ovim pitanjima i riješite probleme prije nego što negativno se odraze na vezu.

Bonus video: