Sedam faktora zbog kojih muškarci imaju probleme u krevetu

Povremene smetnje s erekcijom pojavljuju se kod gotovo svih muškaraca različitog životnog doba, ali kod nekih ovo predstavlja ozbiljan zdravstveni problem

9079 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije. I dok, s druge strane, polna moć, odnosno postizanje erekcije pozitivno utiče na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca. Važno je naglasiti da se povremene smetnje s erekcijom pojavljuju kod gotovo svih muškaraca različitih godina.

Ipak, ako ovo stanje traje ili se pogoršava, za pojedinca postaje veliki zdravstveni problem. Posebno zabrinjava činjenica da ovo stanje postaje rastući problem koji se najčešće događa zbog lošeg izbora životnih navika, piše Gloria.

Sedam glavnih uzroka erektilne disfunkcije:

  • sjedilački način života
  • nezdrava ishrana
  • pušenje
  • pretjerana konzumacija alkohola
  • stres i loše mentalno zdravlje
  • problemi u vezi
  • ljekovi

Jedan od razloga za pojavu erektilne disfunkcije kod sve većeg broja mladih muškaraca je neaktivan način života. Naime, nedostatak redovne tjelesne aktivnosti i prekomjerno sjedenje mogu dovesti do loše cirkulacije krvi.

"U većini slučajeva to je zbog smanjenog dotoka krvi u penis. Međutim, vanjski faktori, uključujući neke izbore načina života, takođe mogu prouzrokovati probleme s erekcijom", kaže doktor Neel Patel

Nasuprot tome, redovno vježbanje omogućava bolji protok krvi i pomaže u smanjenju rizika od erektilne disfunkcije.

Jeoš jedan ozbiljan faktor rizika je nezdrava, prerađena hrana koja obiluje rafiniranim šećerima i nezdravim mastima. Nepravilna ishrana može doprinijeti razvoju dijabetesa koji je poznati faktor rizika za erektilnu disfunkciju.

"Budući da je erektilna disfunkcija povezana s protokom krvi, važno je imati zdrave krvne sudove", rekao je doktor Patel.

Konzumiranje nutritivno bogate hrane može smanjiti pojavu uobičajenih problema sa krvnim sudovima i visokim holesterolom, povišenom glukozom u krvi i visokim nivoima triglicerida. S druge strane, upotreba duvana može oštetiti krvne sudove i ograničiti protok krvi, uključujući i penis.

"Zato je pušenje usko povezano s povećanim rizikom od erektilne disfunkcije", dodaje doktor Patel.

Dodatni faktori koji doprinose disfunkciji kod muškaraca mogu uključivati pretjeranu konzumaciju alkohola, nakupljeni stres, loše mentalno zdravlje, konzumaciju određenih ljekova, kao i probleme u vezi.

"Iako se može činiti neprijatnim, problem erektilne disfunkcije je čest i zato je važno o tome pričati sa svojim ljekarom. Tako ćete moći da utvrdite šta izaziva vaš problem i kako da ga na ispravan način liječite", zaključuje doktor Patel.

Bonus video: