Upozorenje terapeuta: Ovo su znaci da ste u toksičnoj vezi

Kada smo u toksičnoj vezi, često nam promakne da je riječ o opasnoj situaciji

4776 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kombinacija manipulativnog i toksičnog partnera može lako dovesti do toga da se sami osjećate krivi za sve što je u vezi loše. Potrebno je takvu situaciju primijetiti i promijeniti zbog sopstvene dobrobiti.

“Fizičko i verbalno zlostavljanje nisu jedine stvari koje će otkriti toksičan odnos“, objašnjava terapeutkinja Jenne Battistin.

Dok je zdrav odnos baziran na jednakosti i poštovanju, nezdrava i toksična veza se svodi na snagu i kontrolu, dodaje terapeutkinja Katerina Arger.

Evo šta, kako piše Ordinacija, kažu terapeuti - koja ponašanja odaju da ste u toksičnoj i nezdravoj vezi.

1. Agresivna komunikacija

Ne postoje dva čovjeka koja će se uvijek i oko svega slagati i to je sasvim u redu. Ali način na koji partner komunicira tokom svađe, posebno ako se njegov stav razlikuje od vašeg, može biti signal da odnos nije zdrav.

Ako vam se čini da partner tokom svađe posebno obraća pažnju na to da se postavi iznad vas, to je oličenje lošeg odnosa, navodi dr Darcy Sterling. Dakle, ako partner mora da ima zadnju riječ u svađi i stalno vas nadglašava i kritikuje ili i izvlači na površinu stare probleme, obratite na to pažnju.

2. Imate osjećaj da hodate po jajima

“Ako se nađete u situaciji da nešto želite da podijelite s partnerom, ali se bojite da biste ga time mogli isprovocirati i da će to okrenuti protiv vas, možda ste u toksičnoj vezi“ dodaje dr Sterling. Kada je riječ o kvalitetnoj vezi, uvijek ćete se osjećati slobodno da partneru kažete šta vam je na pameti.

3. Stalno dajete, ali nikada ne primate podršku

Partnerstvo je stvarno dvosmjerna ulica i podrška treba da dolazi od oba partnera. Niko ne kaže da se druga osoba uvijek mora smatrati prioritetom, ali ako osjećate da često morate nešto da žrtvujete zbog partnera, to je crvena zastavica koja ukazuje na toksičan odnos.

4. Izvan veze za vas život ne postoji

Čak i ako vam je partner najbolji prijatelj i najbliža osoba, i dalje on ne bi trebao da bude centralni dio vašeg života, a ako ste primijetili da ste nekako smanjili druženja s drugim prijateljima, to bi moglo da predstavlja nevolju. Zavisnost od partnera se često naziva i toksična monogamija koju karakteriše očekivanje da je partner sve što vam treba.

5. Gubitak autonomije

Iako manipulacija može ući u vezu u raznim oblicima, uvijek u osnovi cilj da se utiče na drugu osobu i na njeno ponašanje. U svom ekstremnom obliku ovakvo ponašanje partnera će vas ostaviti s osjećajem da nemate niti privatnosti niti kontrole nad svakodnevnim odlukama.

Kako znati da je vrijeme da iz veze izađete?

Jednom kada problem shvatite, prekid veze je često najzdravija ali i najjednostavnija opcija. Ako problem niste u potpunosti osvijestili onda prekid veze može biti težak, posebno ako vas vežu stvari poput finansija ili djece. Ali, jednom kada se riješite takvog odnosa, prisjetićete se svih svojih vrijednosti i svega što vas je u životu motivisalo i opet ćete moći da uživate u ljubavi i slobodi.

Bonus video: