Duge veze i brakovi: Zašto propada "dok nas smrt ne rastavi"

Kao da ste postali cimeri koji se srijeću na hodniku…

7070 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bračni savjetnik, terapeut Džef Ginter iz Portlanda, redovno dijeli savjete parovima na svojim društvenim mrežama, ali i zaključke do kojih je došao na osnovu obavljenih terapija.

Tako je sa svojim pratiocima podijelio i tri najčešća razloga zbog kojih završavaju duge veze. Razloge je izdvojio na osnovu onoga što je čuo i vidio u radu sa parovima.

Nestanak malih stvari

U nekom trenutku parovi prestanu da rade male stvari koje su ih zbližavale, što može da bude ozbiljan udarac za vezu, piše Zadovoljna.hr.

„Nema više komplimenata, nema više flerta, manje je dodirivanja i kvalitetnog vremena. Kao da ste postali cimeri koji se srijeću na hodniku“, objasnio je terapeut i dodao da je u takvim situacijama jaz između partnera postaje toliko velik da im se čini preteškim da se poprave stvari ili su možda već emocionalno krenuli dalje.

Gomilanje nerazriješenih problema

Previše je nerazriješenih svađa, u kojima isti problem nastavlja da se javlja bez rešenja ili popravke, što dovodi do ogorčenosti, prezira i emocionalnog iscrpljivanja.

To znači da čak i kad se dogodi najmanji problem, vi pomislite 'evo ga opet', zatvorite se i povučete. U tim trenucima pokušaj popravke ili rješenja problema čini vam se kao preveliko emocionalno putovanje, kaže terapeut.

Udaljavanje

Vremenom ste se udaljili, što u vezi može da dovede do neočekivanih promjena.

Prema riječima terapeuta, kao pojedinci se razvijamo tokom vremena i nadamo se da ćemo se razvijati na načine zbog kojih ćemo i dalje odgovarati jedno drugome. Međutim, to se ne dešava uvijek.

Ponekad se interesovanja, uvjerenja i potrebe partnera razvijaju u različitim smjerovima, što na kraju može da dovede do nespojivosti. Prekid tada ne mora nužno biti nečija krivica i često je nepredvidiv.

Bonus video: