Alkohol može uništiti vaš seksualni život na čak pet načina: Evo kako

Iako se na alkohol često gleda kao na afrodizijak, dugotrajna i teška upotreba može dovesti do seksualne disfunkcije

12206 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Previše alkohola može poremetiti vaš seksualni život na više načina, pokazuje studija rađena u Indiji. Pretjeran alkohol smanjio je seksualno zadovoljstvo i želju kod muškaraca, kao i povećao rizik od erektilne disfunkcije, otkrili su indijski istraživači.

Dr Bhupendra Yadav, iz bolnice 5 Air Force u Jorhatu, rekao je: "Alkohol je povezan sa seksualnošću. Može doprinijeti započinjanju seksualne aktivnosti potiskivanjem inhibicija i ublažavanjem anksioznosti. Međutim, alkohol značajno ugrožava gotovo sve domene seksualnog funkcionisanja pored erektilne disfunkcije".

Oko 16,5 miliona muškaraca u Britaniji pati od erektilne disfunkcije, a polovina onih starih od 40 do 70 godina boluje od erektilne disfunkcije.

Prošle godine je u toj zemlji potrošeno 18,3 miliona dolara na ljekove na recept, uključujući Viagru i Cialis. Problemi sa potencijom mogu biti simptom osnovnih stanja poput visokog krvnog pritiska, holesterola i dijabetesa.

Prethodna istraživanja su pokazala da konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od pojave ovog problema kod muškaraca, prenosi klix.ba.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier Medical Journal Armed Forces India, proučavala je kako alkohol utiče i na druga područja seksa.

Istraživači su anketirali 78 muških pacijenata u starih od 20 do 50 godina u klinici za odvikavanje od alkohola kako bi vidjeli kako njihovo piće utječe na seksualnu funkciju.

Studija pokazuje da prekomjerni alkohol može djelovati na:

  • seksualno zadovoljstvo
  • seksualnu želju
  • seksualno uzbuđenje
  • orgazam
  • erektilnu disfunkciju

Oko 77 odsto muškaraca imalo je seksualne probleme, a problemi sa zadovoljstvom pogađaju 71 odsto. Oko 61 odsto ispitanika imalo je nizak nivo seksualne želje, 59 odsto je imalo nisku uzbuđenost, 48 odsto je imalo probleme s orgazmom, a 44 odsto je imalo erektilnu disfunkciju.

Istraživači su otkrili da je ozbiljnost njihovih problema direktno proporcionalna njihovom stepenu zavisnosti od alkohola. Gotovo svi muškarci s teškom zavisnošću od alkohola patili su od svih pet problema.

Dr Yadav je rekao: "Utvrđeno je da je čitav spektar seksualnog funkcionisanja značajno pogođen. Ovi nalazi su u suprotnosti s prethodnim studijama koje su spominjale erektilnu disfunkciju i prijevremenu ejakulaciju kao najčešće".

Bonus video: