Koliko svađa je normalno u vezi? Šta ako se nikad ne svađate…

Važnije je kako se svađate od toga koliko često se svađate

4847 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nesporazumi i sukobi su normalan dio odnosa. Međutim, ponekad može biti previše svađa, što dovodi do nezadovoljstva, možda čak i raskida. Ali, pošto se svađe često odvijaju u četiri zida, teško je da se uporedimo sa drugim parovima i procijenimo da li se svađamo više nego što je uobičajeno.

Da li su svađe razlog za zabrinutost?

Svađe se smatraju normalnim dijelom svake veze. U romantičnoj vezi obično se javljaju kada prođe početna faza zaljubljivanja. Povremeni sukobi su jednostavno znak da vi i vaš partner imate različite poglede ili mišljenja o određenoj temi.

Ne samo da su svađe normalne; mnogi stručnjaci čak tvrde da su one neophodne za razvoj veze. Ako im pravilno pristupimo, mogu pomoći partnerima da nauče nešto jedni od drugih, da se povežu još više i tako prodube odnos.

Koliko česte svađe su prihvatljive?

Ako se svađate svaki dan, bez prestanka, i ako je svađa zaista jedini oblik komunikacije, to je zabrinjavajuće. Inače, teško je odrediti koliko česte svađe su normalne.

Važnije je kako se svađate od toga koliko često se svađate. Ako su vaši nesporazumi konstruktivni, u tome nema ništa loše, čak i ako su češći. Ponekad izražavanje neslaganja znači da ste i vi i vaš partner otvoreni i spremni da izrazite svoje misli i osjećanja.

Važna pitanja

Ako smatrate da se vi i vaš partner previše svađate, postavite sebi sljedeća pitanja:

  • Ko prvi počinje da se svađa?
  • Da li slušate jedno drugo da biste se razumjeli ili samo da biste pronašli argumente i dokazali da ste u pravu?
  • Ima li u vašoj vezi više svađa nego "smirenih" trenutaka?
  • Da li osjećate da morate stalno da pazite šta govorite jer vaš partner može brzo da se uznemiri?
  • Mislite li da ste i pored nesporazuma i dalje bliski?
par
foto: Shutterstock

Odgovori na ova pitanja će vam dati odličan uvid u vašu vezu i pomoći vam da shvatite da li su vaše svađe normalne.

Kako izgleda zdrava svađa?

Zdrava svađa koja pomaže da veza raste je ona u kojoj oba partnera pokazuju poštovanje i otvoreni su. U idealnom slučaju, voljni ste da slušate svog partnera i razumijete ga.

Takođe, dobro je da ste i jedno i drugo spremni da prihvatite odgovornost za svoje postupke i da ne prebacujete krivicu na drugog.

Zabrinjavajuće je ako vaši argumenti uključuju nasilne reakcije, prozivanje, laganje, ignorisanje ili čak nasilje. I ako se ovakve rasprave ne dešavaju svaki dan, to može biti velika crvena zastava.

Šta ako se vi i vaš partner nikada ne svađate?

Malo je parova koji nemaju svađe. Čak i ako se partneri veoma dobro poznaju, praktično je nemoguće da se uvijek slažu. Ako u dugotrajnoj vezi nikada nema svađa, ovo takođe može biti znak upozorenja: možda partneri ne znaju kako da izraze svoja osjećanja.

Sve dok oba partnera ostaju otvorena i poštuju se u vezi, svađe mogu biti odlična prilika da se još više povežu i prodube svoj odnos.

Bonus video: