Ne cvjetaju ruže uvijek: Kako uskladiti odnose sa partnerom

Često od klijenata čujem da im partneri nisu zainteresovani za njih ili za njihove osjećaje. To može dovesti do osjećaja usamljenosti, nepovezanosti, kaže terapeutkinja

7770 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada ste s nekim u ozbiljnoj vezi, njegovi prijatelji obično postaju i vaši prijatelji što može da unese dodatnu radost u život, ali i stres i frustraciju, kaže psihoterapeutkinja Georgina Sturmer.

"Možda vam se baš ne sviđaju ljudi s kojima se vaš partner druži ili vam se možda ne sviđa način na koji se on/ona ponašaju kada su sa svojim prijateljima".

Terapeutkinja savjetuje da u oba slučaja partneru priznate svoje osjećaje u pažljivo pokušate da pronađete rješenje. "Možda ste ljuti ili frustrirani zbog onoga što njegovi ili njeni prijatelji govore ili kako se ponašaju. Možda ste ljubomorni na vezu koju imaju s vašim partnerom. Ili se možda osjećate nesigurno odnosno brinete da im se nećete svidjeti.

"U svakom slučaju budite iskreni o tome kako se osjećate, ali pobrinite se da vaš partner zna da ne krivite njegove prijatelje, niti kritikujete njegov izbor. "Možda treba da provodite više vremena s partnerovim prijateljima, kako biste ih stvarno upoznali. Ili možda oboje trebate da prihvatite da će, kada niste zajedno, svako provoditi vrijeme sa svojim prijateljima", rekla je za Metro.

Manjak interesa za vas i za vaše osjećaje

"Često od klijenata čujem da im partneri nisu zainteresovani za njih ili za njihove osjećaje. To može dovesti do osjećaja usamljenosti, nepovezanosti i smanjenog osjećaja sopstvene vrijednosti i zato je u ljubavnom odnosu ključno da naši partneri pokazuju interes za nas i slušaju nas. Naravno da nemate kontrolu nad svojim partnerom i njihovim stavovima prema vašim osjećajima", kaže bračna terapeutkinja Charlotte Whiteley.

par
foto: Shutterstock

Ipak, dodaje, jednom nedjeljno nađite vrijeme da zajedno sjednete i razgovarate o stvarima koje se odvijaju dobro u vašoj vezi i stvarima za koje biste željeli da se poprave. "I pazite da naizmjenično govorite i slušate, kako vas ne bi prekidali kada izražavate svoje osjećaje usamljenosti i nepovezanosti".

Ljutnja i bijes

"Ljutnja je iskonska i primarna emocija, a njena funkcija je da odagna prijetnju. Kad se suočimo s ljutitim partnerom, možemo se osjećati uplašeno ili možemo reagovati tako da se i sami naljutimo, a oboje je normalan odgovor i način preživljavanja. Kad se ljutnja pokaže u vezama, važno je napraviti mjesta za nju i slušati; možda kada se strasti smire možete sjesti i razgovarati o tome zašto ste vi ili partner ljuti, što dovodi do toga i kako ljutnja utiče na oboje", kaže dr. Whiteley.

Možda biste, dodaje, mogli da smislite neke strategije za najgori trenutak ljutnje, na primjer. desetominutni odmor ili odlazak u šetnju, puštanje muzike ili nešto drugo vama posebno.

Odnos prema novcu

Možda ne zvuči seksi, ali dobra finansijska kompatibilnost jedna je od stvari na kojoj se grade dobre i dugoročne veze. "Što vam pada na pamet kada razmišljate o kompatibilnosti? Možda je to smisao za humor, zajednički interesi, fizička privlačnost, ali ne razmišljamo često o finansijskoj kompatibilnosti. Ipak, tema novca i potrošnje često se pojavljuje u vezi", kaže terapeutkinja.

Kako biste izbjegli finansijsku nekompatibilnost, ona preporučuje da redovno razgovarate o novcu i pokušate da bolje razumijete sopstveni odnos prema njemu.

"Svi imamo mišljenje o zaradi, potrošnji i budžetu", objašnjava ona. "Ali takođe imamo i emocionalni odnos s novcem. Možda vam trošenje pričinjava zadovoljstvo ili čini da se osjećate uspješnima, ili vam izaziva strah ili tjeskobu. Budite otvoreni o svojim finansijama i o tome kako razmišljate o trošenju i pronađite način na koji ćete zajedno upravljati svojim finansijama".

Bonus video: