Ovo je najveća greška koju parovi prave poslije svađe

Ignorisanje problema je najgora stvar koju možete da uradite za svoju vezu

5861 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svađanje u romantičnoj vezi nije samo normalno, već je i zdravo. Da li ste se ikada zapitali oko čega se parovi najviše svađaju? Iako će mnogi pomisliti da su u pitanju novac ili djeca, nauka je potvrdila da se stariji parovi najčešće svađaju oko - daljinskog upravljača.

Parovi svih starosnih grupa se svađaju i zbog iritantnih navika, pola, obaveza u domaćinstvu, roditelja (a posebno svekrve), prijatelja i zajedničkih obaveza, i vremena koje (ne) provode zajedno. Te sitne rasprave ne moraju da utiču na vezu, sve dok je poštovanje osnovna vrijednost u vezi ili braku.

Međutim, kada sebičnost pređe granicu i osobu povrijedimo na konkretniji način, više ne govorimo o borbi koja je dobra za razvoj odnosa na dubljem nivou. Takve bitke su iscrpljujuće, a ponekad mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, posebno ako se dešavaju sistematski.

Zato treba pošteno raspravljati. Bračna savjetnica i trenerka Lesli M. V. Dores je ukazala na najveću grešku koju pravimo posle svađe sa partnerom – bez obzira da li smo se svađali zbog prljavih čarapa ili nekog konkretnijeg problema.

par
foto: Shutterstock

Parovi koji se poslije svađe ponašaju kao da se ništa nije desilo imaju mnogo veći problem od parova koji danima ne prestaju da se svađaju zbog istih sitnica, objasnila je ona. Dakle, ignorisanje problema je najgora stvar koju možete da uradite za svoju vezu.

Ako se ne svađate kada ste ljuti – posle nekog vremena emocije će splasnuti. Vjerovatno ćete sjutradan biti umorni nakon napornog dana na poslu, djeca će biti zahtjevna, a vi nećete imati dovoljno energije da partneru objasnite u čemu je problem.

I tako počinje začarani krug – sve do raskida. Male stvari koje ignorišete na kraju se manifestuju kao veliki problemi. Vaš partner će tada pomisliti da od muve pravite slona, a vaša osjećanja će biti stvarna i veoma intenzivna. I tu bi mogli nastati konkretni problemi, objasnila je ekspertkinja, prenosi Zadovoljna.hr.

Zato, svaki problem treba detektovati, naglas reći i o njemu razgovarati kako biste zajedničkim snagama pronašli rješenje i nastavili dalje da gradite svoj odnos.

Bonus video: