Stručnjaci: Ovo je vještina kojom možete spasiti vezu od katastrofe

Cilj aktivne komunikacije je da osjetimo da se naše mišljenje poštuje i da sarađujemo u rješavanju malih problema prije nego što oni prerastu u veće

3943 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veze su najveći poligon u životu, na kojem učimo kako na porodičnom i prijateljskom planu, tako i u partnerskom odnosu. Uspješna psihološkinja, dr Džesika Grifin i seksološkinja dr Pepper Schvartz proučavale su faktore koji doprinose uspješnim vezama više od 50 godina.

Kada rade sa parovima, otkrivaju da, bez obzira na druge faktore, većina veza propada zbog loše komunikacije. Ali, postoji moćno sredstvo koje. Kako podučavaju, može da se koristi kako u partnerskim odnosima, tako i u odnosima sa porodicom, kolegama i prijateljima.

Aktivno slušanje može spasiti par od raskida

Reflektivno i aktivno slušanje je najvažnija vještina koju terapeuti koriste u svom radu, a odlično funkcioniše i u odnosima. Štaviše, dvije stručnjakinje tvrde da slušanje može pomoći da se svaka veza spasi od bilo kakvih problema.

Jedan od ciljeva ovakvog slušanja nije rješavanje problema za drugu osobu, već da joj se ponudi prostor da se osjeća saslušano i shvaćeno.

Cilj aktivne komunikacije je da osjetimo da se naše mišljenje poštuje i kao rezultat toga možemo bolje da sarađujemo u rješavanju malih problema prije nego što oni prerastu u veće.

Pratite ove korake kada da biste aktivno slušali:

1. Pronađite mirno mjesto gdje se oboje osjećate opušteno i smireno.

Tokom razgovora, vi i vaš partner se gledate u oči, a da bi lakše obraćali pažnju jedno na drugo, svaka osoba koja govori treba da ima u ruci neki predmet, koji zatim razmjenjuje kada druga osoba govori.

2. Započnite razgovor frazama kao što su:

„Pomozi mi da razumijem...“ ili „Želim da te razumijem“, da naznačite svoju namjeru da saslušate drugu stranu dok ne završi.

3. Dozvolite svom partneru da govori bez prekidanja razgovora.

Usredsredite se na razgovor i održavajte kontakt očima dok se ne završi.

4. Nemojte…

…kolutati očima, uzdisati ili pokazivati jake reakcije tokom razgovora. Zapamtite da želite da razumijete perspektivu druge osobe.

5. Parafrazirajte ono što druga osoba kaže.

"Čujem da kažeš..."

6. Uzmite u obzir osjećanja vašeg partnera.

"Zvuči kao da se osjećaš..."

7. Provjerite da li ste dobro razumjeli.

„Da li sam to dobro razumio/la?“

8. Zahvalite svom partneru na onome što dijeli sa vama:.

Recite mu da cijenite što je ispričao svoju stranu priče

9. Izvinite se ako ste na bilo koji način doprinijeli problemu.

„Žao mi je što si se tako osjećao/la. To mi nije bila namjera“.

10. Pozabavite se problemom.

Kada vaš partner osjeti razumijevanje, možete se pozabaviti problemom zajedno i uz shvatanje da vaš partner nije vaš neprijatelj, već da oboje želite da prevaziđete zajednički problem.

Jedan jedini razgovor neće promijeniti sve, pogotovo ne sve odjednom, ali budite dosljedni.

Bonus video: