Jeftine namirnice koje bude seksualnu želju

Hrana uveliko utiče na seksualno zdravlje, a postoji naučni dokazi za to

8054 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sigurno ste čuli da ostrige i šampanjac mogu povećati strast, ali jeftine namirnice takođe mogu pomoći da poboljšate vaš seksualni život. Od pečurki preko kupusa i luka do đumbira, dijeta koja je bogata pravim nutrijentima može potencijalno da poboljša vaše zdravlje i seksualni život.

Kristina Deluzer, autorka knjige "Dijeta za odličan seks: hrana za muško i žensko seksualno zdravlje", objašnjava kako određene namirnice mogu da ojačaju nervne impulse ka i iz genitalija, da povećaju protok krvi kroz tijelo do mjesta koja su nam potrebna tokom seksa i da uravnoteže seksualne hormone kako biste olakšali uzbuđenje i orgazam.

"Akademici su decenijama gledali na vezu između onoga što jedemo i koliko učestalo upražnjavamo seks. Hrana koju jedemo uveliko utiče na seksualno zdravlje, a postoji naučni dokazi za to. Odličan seks je svakako iskustvo uma, ali u našim telima to se događa kada naši nervi, krvni sudovi i hormoni rade sinhronizovano", kazala je.

Savremena istraživanja su pokazala da dijeta utiče na to, a izbor prave hrane može ili povećati ili osujetiti zadovoljstvo u spavaćoj sobi. Kada su naša tijela dobro nahranjena, želja nam dolazi prirodno, zadovoljstvo dolazi prirodno, a vrhunac može biti bez napora.

Svaki put kada jedete, možete poboljšati svoje zdravlje, a samim tim i seksualni život, tako što ćete se hraniti pravilno.

"Cink koji se nalazi u mesu i ribi, vitamin D u jajima, mlijeku i pečurkama i vitamin B12 u mesu i mliječnim proizvodima igraju važnu ulogu u metabolizmu, proizvodnji hormona i seksualnom zdravlju. A neke namirnice, pogotovo ako ih konzumiramo previše, imaju suprotno dejstvo – kao što su hljeb i peciva, masna hrana, gazirana pića i slatki deserti jer smanjuju zdrav protok krvi i naše hormonske funkcije", dodaje.

par
foto: Shutterstock

Bobičasto voće svih vrsta, uključujući jagode, borovnice i maline, prepuno je polifenola, koji brzo pomažu našim krvnim sudovima da isporuče veći protok krvi do genitalija.

Kliničko ispitivanje je takođe otkrilo da su parovi koji konzumiraju više vitamina C – koji se u velikim količinama nalaze u bobicama – skloniji učestalijem upražnjavaju seksa.

Kupus bi mogao da zvuči nesimpatično, ali ima visok sadržaj sumpornih supstanci, koje deluju protiv upalno i štite nerve, uključujući one koji vode do i od genitalija, čineći ih dobrim za naše seksualno zdravlje.

Istraživači su takođe otkrili da fitonutrijenti koji se nalaze u kupusu služe za povećanje i broja i pokretljivosti spermatozoida.

Pečurke su pune antioksidanasa i mikronutrijenata, koji poboljšavaju brzinu i snagu nervnih signala, uključujući i one povezane sa genitalijama – što znači da ćete dobiti više zadovoljstva tokom seksa.

Studija iz 2019. godine otkrila je da luk i ekstrakt luka mogu podržati proizvodnju hormona i povećati antioksidativnu aktivnost, a mogu povećati i ukupni nivo testosterona, zato što je i muškarcima i ženama potrebna zdrava količina ovog hormona za snažan libido.

Đumbir ne samo da podiže nivo testosterona, što znači da ljudi žele više seksa, već je u studijama utvrđeno da povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća ili salate, vjerovatno je najbolja stvar koju možete jesti za bolji seks. Oni uspostavljaju balans između polnih hormona, povećavaju libido i smanjuju nivo kortizola, hormona stresa, piše klix.ba.

Bonus video: