Da bi zaštitila brend poznata modna kuća spalila proizvode vrijedne desetine miliona

Ukupna vrijednost uništenih proizvoda Burberrya u proteklih pet godina popela se na preko 90 miliona funti
1 komentar(a)
Burberry, Foto: Reuters
Burberry, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2018. 09:48h

Britanska modna kuća Burberry uništila je prošle godine neprodatu odjeću, modne dodatke i parfeme u vrijednosti od 28,6 milijuna funti kako bi zaštitila svoj brend.

Ukupna vrijednost uništenih proizvoda Burberrya u proteklih pet godina tako se popela na preko 90 miliona funti.

Uništavanje proizvoda radi se isključivo kako bi se modna kuća zaštitila od krađe ili prodaje njenih proizvoda po nižoj vrijednosti.

Burberry je u saopštenju naveo da su sačuvali toplotnu energiju od spaljivanja, što uništavanje čini ekološki prihvatljivim.

"Tokom posljednjih nekoliko godina, Burberry se trudio da svoj brend ponovno učini ekskluzivnim, nakon faze u kojoj su šverceri "lijepili logo Burberrya na sve što su stigli"", rekla je Maria Malone, profesorica na univerzitetu u Mančesteru.

Dodala je da je uništavanje proizvoda normalno u svijetu mode.

Burberry nije jedina moda kuća koja mora da se nosi sa viškom luksuznih proizvoda.

Richemont, vlasnik brendova Cartier i Montblanc, morao je da otkupi svoje ručne satove vrijedne 430 miliona funti, prenosi agencija Hina.

Ekološki aktivisti negodovali su zbog vijesti da Burberry uništava svoje proizvode.

"Uprkos visokim cijenama proizvoda, Burberry ne pokazuje poštovanje ni prema njima ni prema teškom radu i resursima koji su potrebni za njihovu izradu'", rekla je Lu Jen Rolof iz Grinpisa.

"'Gomilanje zaliha upućuje na prekomjernu proizvodnju i, umjesto da uspore, oni spaljuju savršeno dobru odjeću i proizvode. Ovo je prljava tajna modne industrije. Burberry je samo vrh sante leda", dodala je ona.

Bonus video: