Uvijek su u modi: Ali kako da bijele patike ostanu bijele?

Lako možete napraviti domaću pastu koja je odlična kako za platnene, tako i za kožne patike
3931 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Bijele patike su možda i najprodavanije širom svijeta, ali postoji jedan problem – njihova bjelina se izgubi prilično brzo. Da bi vaše bijele patike što duže ostale bijele, preporučujemo nekoliko stvari:

Pazite gdje ih držite

Svaka boja se od intenzivnog izlaganja suncu malo promijeni, a vaše bijele patike mogupočeti da primaju žute tonove. Nažalost, radi se o nepovratnom procesu i šteta se više ne može popraviti. Zato odlažite patike u kutije ili zatvoreni ormar, daleko od štetnog sunca pa čak i vještačkog svjetla.

Čišćenje

Podrazumijeva se, tehniku čišćenja treba prilagoditi materijalu.

Vjerovatno već imate sve što vam je potrebno za čišćenje prljavih platnenih patika. Procedura je jednostavna - na vlažnu krpicu ili staru četkicu za zube stavite malo običnog sapuna i lagano utrljajte kružnim pokretima. Za tvrdokorne mrlje iskorisite malu količinu smjese vode i sode bikarbone ili deterdženta u prahu i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Vlažnom krpicom isperite mrlju, a proces ponavljajte dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Za kožne patike biće vam potrebno posebno mlijeko za čišćenje kože, a ako vam nije pri ruci, možete se poslužiti razblaženim šamponom za kosu ili još više razblaženim izbjeljivačem. Mrlje vrlo nježno trljajte četkicom za zube dok ne nestanu.

Još načina

Neki ljudi se kunu da je pravi način za održavanje patika upotreba paste koja se pravi od kašičice sode bikarbone, malo vode i

malo sirćeta. Pomiješajte sva tri sastojka zajedno. Vode i sirćeta sipajte otprilike isto, a neka količina bude dovoljna da sa sodom bikarbonom dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umačite u pastu i ribajte patike. Kada ste završili sa ribanjem isperite toplom vodom i ostavite da se osuši. Ova domaća pasta odlična je kako za platnene, tako i za kožne patike, a oni koji su je isprobali kažu da skida i tvrdokorne i stare fleke.

Đonovi

Na gumenim djelovima patika ne koristite jake izbjeljivače jer mogu da ih oštete. Za bijele đonove napravite gustu smjesu od jednake količine vode i sode bikarbone. Četkicom za zube kružnim pokretima pažljivo protrljajte i na kraju obrišite mokrom krpicom. Druga varijanta je da ih izribate bijelom pastom za zube i četkicom.

Patike nemojte prati u mašini, preporučuje većina stručnjaka.

Bonus video: