Savršen izgled: Šta stil Skandinavki čini tako poželjnim?

Njihov stil se temelji na suprotnostima, jer Skandinavke praktikuju savršeni balans između trenda i klasike, kombinuju funkcionalno uz luksuzno…

21963 pregleda 54 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest

Skandinavski stil upisao se u modni leksikon, a njegova tajna dobro je poznata Skandinavkama, jasno, jer je upisana u njihovu kulturu – riječ je o neopterećenim, cool i stilizovanim ženama koje modu ipak doživljavaju na nešto drugačiji način.

​Šta čini stil Skandinavki tako poželjnim? Možda njihova nedostižnost, jer koliko god se činilo da je obući se poput njih jednostavan zadatak, u tome nije lako uspjeti. Zato skandinavski stil i dalje ostaje glavni predmet fascinacije modnog svijeta, a skandi žene stilske ikone koje iznova očaravaju svojim kombinacijama, sada čak i više od Francuskinja i njihovog chica.

Sofisticirano, opušteno i jednostavno, šturo se mogu opisati. Njihov stil se temelji na suprotnostima, jer Skandinavke praktikuju savršeni balans između trenda i klasike, kombinuju funkcionalno uz luksuzno, ležerno i opušteno uz elegantno i statement. Uživaju u dizajnerskim komadima, ali ne prate slijepo trendove, već radije pametno ulažu u kvalitetne predmete koji se smisleno uklapaju u njihovu garderobu. Sve to rezultira modnim kombinacijama koje izgledaju savremeno, jako chic i udobno, što je jedan od razloga zbog kojih su kroz godine izgradile status modnih ikona. Taj nedostižni chic može se pripisati i njihovom načinu života na koji se modni stil direktno nadovezuje, piše Gloria Glam.

skandi stil
foto: Instagram/Pinterest

Naime, kao i svaki nenametljivi izgled, onaj skandinavski se ne postiže slijepim kopiranjem jer time u startu gubi ono po čemu je tako poželjan. Sopstveni stil koji održava karakter i stav, udobnost koju odjeća mora pružati tokom cijelog dana i čitave godine – od slojevitog looka za hladnu zimu do ljetnje vožnje na biciklu, promišljenost se nalazi u fokusu skandinavske djevojke. One nikako nijesu podređene modi, odjeća je ta koja naglašava njihove kvalitete.

skandi stil
foto: Instagram/Pinterest

Iako se skandinavski modni stil često veže za minimalizam koji sjajno nosi blogerka i stilistkinja Pernille Teisbaek, vibrantne boje, uzorci i odvažnost prilikom kombinovanja takođe su odlike dobrog skandi looka. Danska modna kuća Ganni kao jedan od najpopularnijih brendova nudi funkcionalne, odvažne i cool komade za žene koje cijene udobnost i kvalitet. Kao i kod brenda Stine Goya, uzorci i boje prevladavaju estetikom, a takve vibrante kombinacije najčešće nosi stilska ikona Emili Sindlev.

"Kakav god stil nosili, pristupajte odijevanju bez straha i nikako se ne trudite previše, nosite ono u čemu se osjećate dobro", kazala je jednom prilikom Sindlev, a nešto o tajnama skandi stila otkrila je Pernille Teisbaek.

"Volimo kombinaciju ženstvenih komada i muških krojeva ili kombinaciju cvjetne haljine i sportskih elemenata, cijenimo kontrast. Ne trudimo se previše i smatram da to donosi osvježenje na sceni i inspiraciju ostalima".

skandi stil
foto: Instagram/Pinterest

Uprkos svim suprotnostima, zajednička odlika stila svake Skandinavke je udobnost i autentičnost kojoj teže i dobar osjećaj koji pronalaze u modnim igrama. Vjerujemo da se tajna tog stila skriva u potrebama žene koja je stavljena na prvo mjesto. Moda koja ima funkciju – pružiti onome ko je nosi udobnost, kvalitet i samopouzdanje, nikako ne zasjeniti ličnost, već ženu staviti u fokus. Savršena simbioza koja se krije iza tog toliko poželjnog – skandinavskog stila.

Bonus video: