Odijelo čini i čovjeka i pisca: Ko su književnici sa najviše stila

Tom Vulf poznat je po specifičnom načinu oblačenja, pogotovo po bijelom odijelu, dok je Oskar Vajld nosio odjeću jarkih boja
129 pregleda 0 komentar(a)
Ernest Hemingvej, Foto: Beta/AP
Ernest Hemingvej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.10.2014. 15:08h

Pisci nemaju uvijek stila. Iako je pojam problematičnog pjesnika primamljiv, često morate biti autentičan, opsjednut riječima prozni ratnik sumnjivih moralnih vrijednosti kako bi takav imidž stekli. Jer kako reče Mark Tven: "Odjeća čini čovjeka. Goli ljudi nemaju puno uticaja na društvo". A ni on se nije oblačio loše. Sajt shortlist.com odabrao je 15 pisaca sa najviše stila.

Oskar Vajld Da parafraziramo velikog čovjeka, Oskar Vajld je imao jednostavan ukus - zadovoljavao se samo najboljim. Kao esteta bio je opsjednut ljepotom, nosio odjeću jarkih boja i njegovao dugu kosu. I dan- danas je ikona stila.

Vajld

Artur Miler Velike naočare i cigareta u uglu usta postale su prepoznatljivi elementi izgleda starog Artura Milera. Treba podsjetiti i da je Miler napisao drame "Death Of A Salesman" i "The Crucible", bio oženjen sa Merilin Monro od 1956. do 1961. i da je bio kum Danijela Deja Luisa.

Džon Apdajk Čitanje djela Džona Apdajka "uvijek je bio način da se koncentrišete i prestanete da budete čangrizavi oko malih stvari". Nisu to naše riječi, već poznate ikone stila i glamuroznosti Roja Hodžsona. Šteta što selektor engleske ne nosi rolku kao Apdajk, to bi moglo pozitivno uticati na tim.

Edgar Alan Po Jedan pogled na Edgara Alana Poa dovoljan je da shvatite zašto niko ne nosi plašteve više. Zastrašujući su. Ipak, ako želite da budete glavna figura američkog horora 19. vijeka onda je plašt na mjestu. Poov kicoški izgled skriva njegov život u siromaštvu, jer slavni pisac je umro bez centa u džepu 1849.

Po

Tom Vulf Njujorčanin Vulf poznat je po specifičnom načinu oblačenja, pogotovo po bijelom odijelu. Jedan je od osnivača pokreta "novog novinarstva" zajedno sa Hanterom S. Tompsonom, Normanom Mejlerom i Gej Talizom.

Džon Stajnbek Stajnbek ima iza sebe vanvremenska djela. I njegov stil oblačenja je ostario lijepo, njegova kombinacija džempera i blejzera ne izgleda demode. Plus, on je 1962. štampao zanimljiv vodič kako ostati u čistoj odjeći kada ste na putu, miljama daleko od veš mašine.

Džek Keruak Keruakov "On The Road" jedan je od stubova bit ere. Narator priče Sal Paradajz traži svog prijatelja Dina Morijartija po Americi sa jedva dolarom u džepu. Pored toga Keruak je definisao stil radnog čovjeka: košulja drvosječe, bijela trik majca, kaki farmerice i čizme.

Truman Kapot Kapotov roman "In Cold Blood" 1966. bio je veliki uspjeh. Kako bi to proslavio, pisac je organizovao bal pod maskama za bogate i poznate u legendarnom njujorškom "Plaza" hotelu, kojem su prisustvovali Frenk Sinatra, Greta Garbo i Marlen Ditrih između ostalih. Kapotova elegancija, sa prepoznatljivim naočarima, je izgled koji je izdržao test vremena.

Kapot

Ernest Hemingvej Hemingvej - ratnik, pisac, dobitnik Pulicerove nagrade i ljubitelj žena. Ribarska brada i rolka-džemper na najbolji način izražavaju njegovu muškost. U isto vrijeme izgleda grubo i sa stilom. Pobio bi se radi hrane.

F. Skot Ficdžerald Ficdžeraldov "The Great Gatsby" uhvatio je duh bučnih dvadesetih. Zato nije iznenađujuće zamisliti autora kao gosta na nekoj od pompeznih žurki Džeja Getsbija. Izdvajao se dobrim oblačenjem, odijelima, sportskim jaknama i manirima.

Ficdžerald

Noel Kauard U knjizi Dika Ričardsa "The Wit Of Noel Coward" navodi se da je pisac i glumac jednom rekao: "Zašto se od mene očekuje da stalno nosim odijelo, pušim cigarete i govorim: Dušo, predivno". I pored toga, Kauard je brižljivo održavao takav imidž.

Ogden Neš Nešova proza jednaka je njegovom ukusu za naočare i sportske jakne. Poeta i pisac poznat je po humorističnim, opscenim stihovima i sarkastičnim komentarima.

Vilijam S. Barouz Barouzov izgled mogao bi se opisati kao romantično haotičan. Kada su neke od njegovih stvari, među kojima i prepoznatljivi šeširi, otkrivene 13 godina nakon smrti pisca, cipele su bile bušne.

Hanter S. Tompson Velike, žute nijanse? Šešir koji skriva ćelu? Havajska košulja i motociklistička jakna? Malo etera? Pazite, ne treba vam ovo zadnje da biste izgledali kao Hanter S. Tompson, jedino da biste se ponašali kao on.

Sajmon Van Boj Izgled Van Boja je negdje između Trumana Kapota, ljubitelja jahti i nedavno otpuštenog kandidata u emisiji "Apprentice". Ipak, ovaj filozof i pisac unio je dašak stila u modernu literaturu.

Bonus video: