Manekenka sa 80 godina

Karmen Del Orefis je italijansko-mađarskog porijekla. Zbog čestih raskida roditelja neko vrijeme je živjela i u hraniteljskim porodicama, ali se 1942. godine sa majkom doseljava u Njujork
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 13:48h

Karmen Del Orefis je najstarija manekenka koja i u osamdesetoj godini života hoda pistama. Živi primjer da starost i ljepota idu zajedno.

Manekenka od 80 godina svakako zvuči nevjerovatno, ali ikona stila Karmen Del Orefis, najstarija aktivna manekenka, pokazala je da je hod po pisti u tim godinama ne samo moguć nego i čudesno lijep.

Modna veteranka, koja je nedavno proslavila 80. rođendan, prvu naslovnicu snimila je za „Vogue” 1947, kada je imala samo 15 godina.

Ričard Avedon, Irvin Pen, Sesil Biton i Norman Parkinson, samo su neka od legendarnih fotografskih imena modne industrije kojima je Karmen pozirala tokom svoje 66-godišnje manekenske karijere

I dok mnogi njeni vršnjaci hodaju uglavnom pomoću štapa, bezvremeno elegantna Karmen nastavlja da se šepuri po pistama. Sa svojih 178 centimetara visine, konfekcijskim brojem 38 i prepoznatljivim sijedim kovrdžama, radila je revije za Galiana, Ermea i ove godine modele Alberte Fereti na Milanskoj nedelji mode.

U modi od 15. godine

Karmen Del Orefis je italijansko-mađarskog porijekla. Zbog čestih raskida roditelja neko vrijeme je živjela i u hraniteljskim porodicama, ali se 1942. godine sa majkom doseljava u Njujork. Kada je imala 13 godina, u autobusu kojim se vozila na čas baleta primjetila ju je žena fotografa Hermana Landshof-a. Njene test fotografije koje je uradio Jeans Beach bile su ulaznica za „Vogue”, sa kojim je potpisala ugovor od 7,50 dolara za sat 1946. godine. Pojavila se na naslovnici „Vogue”-a oktobra 1947, kao najmlađi model ikada u ovom časopisu.

Svjetski poznata postala je 1960. godine kada ju je za naslovnicu „Harpers bazaar” slikao Melvin Sokolski. Fotografija pod nazivom „Carmen Las Meninas” postala je čuvena i dio brojnih kolekcija fotografija. Karmen je bila i muza Salvadora Dalija. Udavala se tri puta i ima ćerku Lauru, koja je psiholog.

Neće u penziju

Uprkos njenom ranom uspjehu, čuveni modni agent Ford nije željela da je zastupa, pa je „Vogue” izgubio interesovanje. Karmen je počela da radi kataloge za rublje, zarađujući 300 dolara na sat. U svijet modelinga ponovo je zakoračila 1953. kada se priključila agenciji „Ford”. I iz njega više nije izašla. U svojoj 66 godina dugoj karijeri bila je na šest „Vogue”-ovih naslovnica, a bila je zaštitno lice čak 14 kozmetičkih kampanja.

Del Orefis je postala simbol čvrstine i hrabrosti u modnom svijetu, koja je zauvijek očarala fotografe, ilustratore i dizajnere svojim stavom i elegancijom. Karmen je, a u tome se svi slažu, sve ono što u sebi treba da nosi supermodel.

A ona? Nema namjeru da prestane da radi:

- Ne zanima me ničija ideja kako bi to ja trebalo da izgledam i da se osjećam u ovim godinama. Penzija je riječ koju ja ne mogu da vizuelizujem. Penzionišem se kada odem u krevet – izjavila je jednom prilikom Karmen Del Orefis.

U eri u kojoj dominira opsjednutost mladošću i ljepotom, Karmen Del Orefis je dokaz da ljepota i mladost nijesu neraskidivo povezani pojmovi.

Bonus video: