Halima prva manekenka koja je pozirala u burkiniju i sa hidžabom

„Biti na naslovnici ovog magazina znači i veliki uticaj na žene i mlade djevojke koje nikada do sada nisu vidjele da ih neko sličan njima predstavlja u javnosti"
7592 pregleda 2 komentar(a)
Halima Aden na naslovnoj strani, Foto: Sports Illustrated Swimsuit/ju Tsai
Halima Aden na naslovnoj strani, Foto: Sports Illustrated Swimsuit/ju Tsai

Magazin Sports Illustrated Swimsuit poznat je po tome što na naslovnici objavljuje fotografije manekenki u bikinijima, ali su urednici često znali da odskoče od ustaljenih formi i šablona, tako što bi odabrali „plus size“ model.

Ovoga puta otišli su korak dalje, a u tome im je pomogla Halima Aden, prva djevojka koja je za naslovnicu tog magazina pozirala sa hidžabom i u burkiniju.

„Biti na naslovnici ovog magazina znači i veliki uticaj na žene i mlade djevojke koje nikada do sada nisu vidjele da ih neko sličan njima predstavlja u javnosti. Sports Illustrated Swimsuit magazin je poznat po tome što pokreće društvene teme. Nadam se da ćemo sada otvoriti vrata za somalijsku zajednicu, ali i muslimane i izbjeglice“, poručila je američka manekenka somalijskog porijekla.

„Ovo dokazuje da potpuno pokrivena i sa hidžabom, manekenka može da stane uz prelijepe manekenke u bikinijima, a da ujedno slave i podržavaju različitosti. Ovo takođe stavlja u centar burkini, koji je imperativ za mlade muslimanke. One moraju znati da postoji kupaći koji mogu da koriste i u kojem mogu u potpunosti da uživaju u vodi, bilo na bazenu u školi ili sa prijateljima na plaži“, dodala je ona.

„Plivanje je životna vještina koju svi treba da znaju. Sada, muslimanske djevojke mogu da se osjete sigurnije u pravljenju tog koraka, jer imaju burkini“, zaključak je Aden, koja je do sedme godine živjela u Somaliji.

Iako je ostatak života provela u Sjedinjenim Američkim Državama, za potrebe naslovnice Sports Illustrated Swimsuit magazina, vratila se u svoju domovinu, na Vatamu plažu, gdje ju je uslikao Ju Tsai.

Aden je prethodno, sa svega 19 godina postala dio istorije, kao prva djevojka koja se u Americi takmičila za titulu mis te zemlje. Dospjela je do polufinala na izboru za mis Minesote, a nakon toga uslijedila je naslovnica za britansko izdanje Vogue magazina, te angažmani na njujorškoj Nedjelji mode.

Izdanje magazina sa Aden na naslovnici i opširnim intervjuom biće objavljeno 8. maja.

Bonus video: