U okviru programa „Kreativna Crna Gora“ podržan i projekat „AKKA”

Kostimi arhitekte Aleksandre Džaković propagiraju slobodu izražavanja i promovišu kulturnu baštinu

1353 pregleda 0 komentar(a)
Model iz kolekcije “AKKA”, Foto: Ministarstvo kulture
Model iz kolekcije “AKKA”, Foto: Ministarstvo kulture

Dizajnerski projekat „AKKA“, arhitekte iz Budve Aleksandre Džaković, jedan je od 13 podržanih projekata na drugom konkursu za kreativne industrije u okviru programa „Kreativna Crna Gora“u okviru kampanje „Živimo kulturu“ Ministarstva kulture.

“Specifičnim dizajnom kostima, Džaković daje posebnu vrijednost scenskom nastupu, a savremenim kontekstom i inovativnošću u produkciji omogućava široku upotrebu svim potencijalnim profesionalnim korisnicima. Podrška Ministarstva kulture projektu ‘AKKA’ kroz ovaj konkurs, autorki će omogućiti neophodni start produkcije, kao i jedan dio plasmana proizvoda na lokalno tržište”, navodi se u saopštenju.

Objašnjavajući nesvakidašnji pristup u dizajnu kostima, Džaković naglašava da njen projekat na inovativan i ekološki osviješćen način ispituje odnos tehnologije i tradicije u kulturi odvijevanja.

“Polazeći uvijek od tradicije, bilo da je afirmišemo ili negiramo, preispitujemo konvencionalni način konstrukcije kroja, odnos tijela i odjeće i onaj prostor između”, napominje Džaković i dodaje da njeni kostimi nijesu dizajnirani za određenu namjenu, već za određeno raspoloženje.

“Bilo da se nose u pozorištu, na sceni, na ulici ili na žurci, ideja je da ovi kostimi propagiraju slobodu izražavanja, ali i da promovišu kulturnu baštinu... Takođe, svi modeli iz kolekcije su modifikovani krojevi klasične narodne nošnje. Digitalno su modifikovani, tako da su prilagođeni laserskom rezanju. Budući da nemaju šavove, ručno se sklapaju”, ističe Džaković i dodaje da je za svoju prvu kolekciju koristila i inovativan materijal - pinjateks, napravljen od lišća ananasa kao nus proizvoda prehrambene industrije.

Svoje kostime će proizvoditi, kaže, u skladu sa zahtjevima

Bonus video: