SINOĆ ZAVRŠENA NEDJELJA MODE

Kalinjano: Mala crna haljina se mora imati

Prije revije, Kalinjano je sa svojim asistentom i Vesnom Mandić, organizatorkom Kotorske smotre mode, u okviru fitinga strpljivo davao instrukcije svakoj manekenki pojedinačno, a našao je vremena i za intervju za Vijesti u kojem je otkrio kako je došlo do saradnje sa Modnom komorom Crne Gore, koja organizuje nedjelju mode
0 komentar(a)
Đani Kalinjano, Foto: Filip Roganović
Đani Kalinjano, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Ovogodišnji proljećni Mercedes Benz Fashion Week sinoć je, u hotelu Hilton u Podgorici, zatvorio jedan od najboljih italijanskih dizajnera  visoke mode Đani Kalinjano. Predstavio je kreacije inspirisane senzualnom ženom, haljine izrađene od šivona i krepa.

Prije revije, Kalinjano je sa svojim asistentom i Vesnom Mandić, organizatorkom Kotorske smotre mode, u okviru fitinga strpljivo davao instrukcije svakoj manekenki pojedinačno, a našao je vremena i za intervju za Vijesti u kojem je otkrio kako je došlo do saradnje sa Modnom komorom Crne Gore, koja organizuje nedjelju mode.

“Ovdje sam zahvaljujući Vesni. Ona i ja se znamo veoma dugo. Veoma smo dobri i dugogodišnji prijatelji”, pojašnjava dizajner koji svoj dolazak opisuje i kao “uslugu dobrom prijatelju”.

“Ovo je moj treći dolazak U Crnu Goru i predstavljanje moje nove kolekcije. Bili smo u Kotoru 1999. godine, a zatim u Budvi 2006, čini mi se”, prisjeća se Kalinjano, dok traži pravu haljinu za manekenku  i određuje kada će izaći na pistu.

U međuvremenu, Mandić daje savjete djevojkama  uz opasku da treba da “hodaju kao po oblacima, visoko uzdignute glave”, te da se u Kalinjanovim haljinama ne šeta kao u “pret a porter” (spremno za nošenje) kreacijama.

“U kolekciji ima bijele, bež i zlatne boje, međutim preovladava crna. Svega nekoliko njih je svijetle boje, a  jedna je zlatna,  njom se završava revija, a počinje sa toaletom u bež boji”, priča italijanski dizajner. On se slaže sa stavom kultne glumice Odri Hepbern koja je zaslužna za izraz “mala crna haljina” da je ovaj odjevni predmet neophodan u garderobi svake dame.

“Za mene je crna haljina 'must have', nešto što svaka žena mora imati u svom ormaru. Svaka dama u crnoj haljini izgleda veoma lijepo i ona pristaje  bilo kojoj konstrukciji tijela“, naglašava kreator u pauzama fitinga, a zatim se osvrće na manekenke.

“Rad sa njima je bio veoma dobar. Veoma su lijepe, a mogu reći da su skoro sve veoma elegantne”, komentariše on, a zatim naglašava da se na Nedjelji mode u Crnoj Gori ne predstavlja zbog sopstvene promocije i prodavanja modela.

“Za mene nije bitna prodaja. Veoma mi je drago što sam ovdje i ponosan sam zbog predstavljanja u Crnoj Gori, a posebno se zahvaljujem Vesni na pozivu”, poručio je on.

Ćalić: Bez stalnog pokreta naprijed nema dobrih rezultata

U Kristalnoj dvorani hotela Hilton sinoć je svoj rad predstavio  i crnogorski dizajner Boris Ćalić. Reviju je otvorio kreacijama u tamnim bojama, nakon čega su pistom prošetale manekenke u ready to wear kombinacijama svjetlijih tonova, a publika je mogla da vidi i nekoliko crvenih i bijelih haljina.

On je za ovu priliku proširio i modifikovao kolekciju ranije prikazanu na Kotorskoj smotri mode.

“Uvijek kada stvaram, trudim se da unesem neku novinu u svoj rad i tako proširim svoje znanje i kreativnost i budem bogatiji za novo iskustvo”, ispričao je dizajner ranije za “Vijesti”.

“Ovoga puta sam se opredijelio za tehniku drapiranja sa kojom se nisam bavio do sada i tako sam uspio da istupio iz zone komfora u svom izrazu, što nije lako, ali bez konstantnog pokreta unaprijed nema napretka, kao ni dobrih rezultata”, pojasnio je on.