Tolstojevi savjeti za srećan život - Vijesti.me
MOŽDA VAM BUDE OD KORISTI

Tolstojevi savjeti za srećan život

Lav Tolstoj (Novina)
Lav Tolstoj (Novina)

Lav Nikolajevič Tolstoj sastavio je listu savjeta za srećan život. Možda vam neki od savjeta pisca i pomogne.

Otvoreni um

Jedan od najvećih darova koje je Tolstoj imao jeste bila mogućnost i volja za promjenu načina razmišljanja na osnovu novih iskustava. Strašno krvoproliće kojem je prisustvovao tokom Krimskog rata sredinom 50-ih godina 19. vijeka preobratilo ga je u pacifistu kakvim je ostao do kraja života.

Kada je 1857. u Parizu vidio kako se glava čovjeka odsječena na giljotini otkotrljala u korpu postao je žestoki protivnik države i zakona, sa uvjerenjem da vlade ne samo što su brutalne, već i služe interesima bogatih moćnih, prenosi Blic.

Pokazujte empatiju

Tolstoj je iskazivao neobičnu empatiju tako što se stavljao u uloge ljudi čiji su životi bili značajno drugačiji od njegovog. Tokom 60-ih godina 19. vijeka ne samo da je počeo da se oblači kao seljak, već je počeo i da radi rame uz rame sa tek emancipovanim seljacima na svom imanju, obrađujući polja i opravljajući njihove kuće sopstvenim rukama.

Usavršite umjetnost jednostavnog življenja

Nakon nervnog sloma krajem 70-ih godina 19. vijeka, Tolstoj je odbacio sve organizovane religije uključujući i pravoslavno crkveno učenje uz koje je odrastao. Prihvatio je revolucionarno viđenje hrišćanstva zasnovano na duhovnom i materijalnom odricanju. Prestao je da pije, puši i postao vegetarijanac. Uticao je na stvaranje utopijskih zajednica poput ašrama "Tolstojeva farma" koju je Gandi osnovao 1910. godine.

Napravite razliku

Izdigao se iz redova više klase tako što je u praksi pomagao ljudima, ponajviše u borbi protiv gladi. Nakon propale žetve 1873, Tolstoj je prekinuo pisanje "Ane Karenjine" na godinu dana kako bi organizovao pomoć za gladne. Slično je postupio i tokom gladi koja je zahvatila Rusiju 1891, kada je dvije godine proveo radeći u narodnim kuhinjama i prikupljajući pomoć.

Čuvajte se sopstvenih protivrječnosti

Ovaj njegov novi, uprošćeniji način života nije bio bez borbi i protivrječnosti. Tolstoje bio čuven po tom što je propagirao opštu ljubav iako je stalno bio u sukobu sa svojom ženom. Pored toga, iako je zagovarao ravnopravnost među ljudima nikada nije bio spreman da se u potpunosti odrekne svog bogatstva i privilegija.

Naučite zanat

Tolstoj je priznao da je utvrđivanje ravnoteže između uma i tijela bilo ključni dio njegovog kretaivnog procesa. Ne samo da je redovno ostavljao pisaći sto da bi poorao njivu, on je uz taj sto redovno držao i kosu i testeru. Tokom posljednjih godina njegovog života pisci i novinari koji su ga posjećivali čudili su se kada bi ga zatekli kako obućarskim lataom pravi cipele.

Proširite svoj krug društva

Ključna životna lekcija koju je moguće uzeti iz primjera Tolstoja jeste to da je najbolji način na suočvanje sa predrasudama okruživanje ljudima čija se gledišta i životni stilovi razlikuju od naših.

Lav NIkolajevič Tolstoj rođen je u jednoj od najznačajnijih ruskih grofovskih porodica. Mladost je proveo u ludovanju i nasilju.


Najčitanije iz sekcije Lifestyle