Đumbir je čudo za razne boljke: Ipak, neki ljudi ne smiju da ga koriste

U crijevima uravnotežava bakterijsku floru i pomaže u borbi protiv raznih infekcija

14130 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Đumbir je vrlo popularan začin u mnogim djelovima svijeta. Koristi se više od pet hiljada godina, kao i u indijskoj ajurvedskoj medicini. U biljnoj medicini đumbir se preporučuje za razne probleme, od probavnih smetnji preko nedostatka energije do borbe protiv raznih infekcija.

Đumbir je oduvijek poznat kao biljka sa “čudotvornim” svojstvima - pomaže pri mršavljenju, ublažava simptome mučnine i povraćanja, a pomaže i protiv bolova i ima protivupalno dejstvo. Poznat je i kao “korijen zdravlja”, a njegov se ekstrakt smatra snažnim lijekom protiv bolova od ibuprofena. Preporučuje se i u liječenju artritisa i reume.

Podstiče proizvodnju žučnih sekreta i time štiti od želučanog čira, dok u crijevima uravnotežava bakterijsku floru, smanjuje nivo holesterola u krvi, korisan je za liječenje reume, artritisa i bolova u mišićima. Ništa manje važna nisu ni njegova afrodizijačka svojstva, poznata već među Arapima, a danas se koristi zbog uticaja na plodnost i stimulativnog djelovanja, pojačanog u kombinaciji s ginsengom, piše Novi list.

Đumbir sadrži šećere, mineralne soli, vitamine B, C, E i J i aminokisjeline.

Đumbir se može konzumirati u bilo koje doba dana, jer ne izaziva pospanost. Međutim, ne preporučuje se prije operacije zbog antikoagulantnih svojstava. Nije izričito kontraindikativan za trudnice, ali se ne preporučuje da se koristi predugo. U visokim dozama eterično ulje đumbira može izazvati iritaciju kože i alergije. Ako se proguta prekomjerna doza, može uzrokovati bolove u želucu.

Zatražite savjet od svog ljekara prije nego što uzmete đumbir uz druge ljekove, naročito u slučajevima žučnih kamenaca, srčanih problema, dijabetesa ili krvnih bolesti.

U frižideru ga držite na polici, a ne u ladici za povrće, jer je previše vlažna i može doprinijeti razvoju plijesni. Možeta da ga ostavite da se suši u rerni na niskoj temperaturi, s lagano otvorenim vratima, 10-12 sati, nakon što ste ga prokuvali desetak minuta kako ne bi proklijao tokom sušenja.

Ako je oguljen i izrezan, ne treba ga blanširati. Osušiće se za nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Može se čuvati i na suvom mjestu, poput luka i krompira. U Aziji se čuva i u šećernom sirupu. Za tu namjenu prikladan je javorov sirup.

Budući da ima jak i ljut miris i ukus, uglavnom se koristi za aromatizovanje slanih i slatkih jela, a kao začin je sastavni dio karija. Koristi za kao sastojak bezalkoholnih pića i kao aroma za slatkiše.

Bonus video: