Stručnjaci: Treba li zaista izbjegavati jelo kasno uveče?

Iako se rana večera obično povezuje sa starijim ljudima ili s malom djecom, čini se da danas sve više ljudi pazi kad će pojesti posljednji obrok u danu i pokušavaju da ne jedu nakon 19 sati.

10135 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako piše portal Real Simple, u posljednje vrijeme je objavljeno i nekoliko istraživanja koja sugerišu da bi ranija večera mogla biti zdravija od večeravanja neposredno spavanja. Ukazuje se uglavnom na činjenicu da je tijelu teže da 'odradi' proces varenja kada se on preklapa sa spavanjem jer je tada prerada šećera i masti lošija; što posebno štetno može biti za dijabetičare, gojazne osobe i hronične zdravstvene bolesnike.

Ipak, dijetetičari ističu da večera prije 19 sati nikome ne treba da bude pravilo i obaveza jer vrijeme jela zavisi od raznih faktora koji su manje više izvan naše kontrole; poput radnog vremena, raznih obaveza, vremena za vježbanje, dječjih aktivnosti, dostupnosti hrane, umora i još mnogo toga.

Ljekari zato naglašavaju da je dobro večerati ranije - kada i ako je to izvodljivo - što posebno korisno može da bude za oboljele od dijabetesa tipa 2. To potvrđuje i studija iz 2018. objavljena u časopisu Endocrine Journal koja je pokazala da su dijabetičari tipa 2 koji su jeli kasno naveče imali goru kontrolu glikemije, što je potencijalno vodilo do zdravstvenih komplikacija vezanih uz tu bolest, prenosi Večernji list.

Druga studija iz 2022. objavljena u Cell Metabolism ukazala je na vezu između kasnijeg večeravanja i gojaznosti, a njen je zaključak da kasna večera mijenja način na koji tijelo skladišti i razgrađuje mast, naginjući prema njenom većem skladištenju.

Isto tako, piše ta studija, kasna večera može da snizi i nivo serumskog leptina, hormona koji pomaže u regulaciji naše tjelesne masnoće, kao i da smanji količinu kalorija sagorjelih tokom dana.

"Ova studija je potvrdila da nekoliko faktora i mehanizama jelo kasno uveče čine potencijalno rizičnim za zdravlje", piše njena autorka dr Wendy Bazilian.

Još jedna studija iz 2020. objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism otkrila je da su kasne večere kod 20 zdravih odraslih ispitanika prouzrokovale noćnu intoleranciju na glukozu i smanjile sposobnost njihovih tijela da koriste masti kao energiju.

"Svejedno, ne postoji univerzalno idealno vrijeme za večeru i mnogo je varijabli koje treba uzeti u obzir kod vremena obroka", rekla je dr. Maya Feller, dijetetičarka iz Brooklyna koja kaže kako je iz svega pomenutog očito da organizam ima koristi od jela prije 19 sati; ali i da, uz nastojanje da to ne bude prekasno uveče, svako treba sam da pronađe vrijeme koje mu najbolje odgovara.

Bonus video: