Kako zaspati za dva minuta i kada zbog nesanice morate od ljekara

Ako vam ova metoda za brži san ne djeluje i već dugo patite od nesanice, treba da pođete kod svog izabranog ljekara

12862 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U knjizi iz 1981. pod nazivom 'Relax and Win: Championship Performance' je objašnjeno kako su metodu za brzo zaspivanje razvili vojne starješine kako bi riješili problem previše umornih ili iscrpljenih vojnika.

Vojna metoda je stari trik za spavanje koji je isprobala i testirala američka vojska. Utvrdili su da će vas ta metoda uspavati za samo dvije minute. Kažu da ona djeluje i u intenzivnim okruženjima - poput bojnog polja, piše Glamour Magazine.

Dakle, velike su šanse da, ako neku metodu vojska može koristiti u okruženjima s tako visokim nivoom stresa, onda vrlo vjerovatno može da djeluje i u normalnim uslovima kod kuće u spavaćoj sobi.

Kako radi ova metoda?

Opustite svaki mišić u tijelu, počevši od čela pa sve do nožnih prstiju. Počnite tako što ćete opustiti mišiće na čelu. Opustite oči, obraze, vilicu i usredsredite se na disanje. Nakon toga se spustite do vrata i ramena. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene sa strane, uključujući ruke i prste. Zatim zamislite topli osjećaj koji ide od vrha glave do vrhova prstiju. Počnite da duboko dišete, opuštajući mišiće od grudi do stopala, a zatim ponovno zamislite taj topli osjećaj, ali neka ovaj put ide od srca sve do nožnih prstiju.

Opustite ramena koliko god možete. Dišite i pazite da vam ramena i ruke ostanu opušteni i duboko udahnite i zatim polako izdahnite.

Očistite svoj um. Dok se opuštate, jako je važno očistiti svoj um od bilo kakvog stresa, Zato zamislite da ležite u kanuu okruženom čistom jezerskom vodom ili da ležite u visećoj ležaljci . U svakom trenutku kada počnete da razmišljate o bilo čemu drugom, ponavljajte ove riječi 10 sekundi: ‘Nemoj misliti. Nemoj misliti. Nemoj misliti'. Izdahnite, opustite grudi, a zatim se opustite sve do nogu.

Nakon šest sedmica prakse ova tehnika će biti efikasna kod 96 odsto ljudi koji je isprobaju.

Savjeti ljekara

Prema riječima ljekara Sanjiva Kotharea, specijaliste za spavanje i šefa dječije neurologije u Cohen Children's Medical Centeru u New Yorku, pomoću ove tehnike moguće je naučiti kako brže zaspati, prenosti 24sata.hr.

Uvježbavanje vašeg mozga da brže zaspi je 'kognitivna bihevioralna terapija', rekao je Kothare i dodao da postoje dva važna principa koje treba imati na umu kada trenirate svoj mozak da zaspi:

Ne pokušavajte zaspati kada niste umorni, već probajte da se fizički umorite ili nekako uspavate.

Vježbajte ograničavanje spavanja. 'Pacijentima s nesanicom savjetujemo da ne idu rano u krevet samo da bi zaspali', rekao je Kothare. Takođe, u krevetu se ne treba baviti drugim aktivnostima poput čitanja knjige ili gledanja televizije. Krevet je jedina stvar koja bi trebala da bude povezana sa snom.

"Kada budete spremni da zaspite, prigušite svjetla da melatonin počne da raste, zatvorite oči, dišite na usta, usredsredite se na stomak i učinite tačno ono što nalaže vojnička metoda, a to je da opustite cijelo tijelo, uhvatite se za neku prijatnu misao u vašem umu, zamislite tamu i slično", savjetovao je Kothare. Takođe smatra da je ponavljanje riječi: 'nemoj misliti, nemoj misliti' način da se zamijene ili utišaju suvišne misli.

Kada posjetiti ljekara zbog nesanice?

Ako vam ova metoda za brži san ne djeluje i već dugo patite od nesanice, treba da pođete kod svog izabranog ljekara, posebno u ovim slučajevima:

  • promjena navika spavanja nije uspjela
  • mjesecima imate problema sa spavanjem
  • vaša nesanica utieče na vaš svakodnevni život i teško vam je da se nositie s tim.

Bonus video: