Sedam načina da se riješite umora: Bićete energičniji i srećniji

"Toliko smo uslovljeni da budemo uspješni da previše raditi postaje čast, a pominjati umor nije u redu"

8806 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Karina Antram provela je 'deceniju u apsolutnoj iscrpljenosti' i posvetila se borbi protiv 'pandemije umora' za koju kaže da muči naše društvo. S mantrom 'ono što radim danas utječe na to kako ću razmišljati i osjećati se sjutra', Karina je zagovornica preduzimanja mikroaktivnosti svaki dan kako bi imala energije.

Razlika u kvalitetu njenog života sada je drastična, kaže, a svoje tajne otkriva u knjizi 'Fix Your Fatigue'.

umor
foto: Shutterstock

"Počela sam da idem u teretanu i shvatila sam da mi je sve teško, da mi je tijelo kao žele. Ubrzo su došli jaki napadi panike, imala sam vrtoglavice, mučninu, trnjenje, a šefica mi je predložila da se javim našoj psihološkinji" prisjetila se Karina.

Simptomi koje je Karina osjećala bili su posljedica 'burn"outa', odnosno sagorijevanja na poslu, ekstremnog oblika fizičke i mentalne iscrpljenosti.

Na kraju je dala otkaz i prešla u drugu firmu, ali se ista stvar ponovila.

"Bio je to vječni 'burn"out' i tada sam bila u začaranom krugu" kazala je Karina.

Svi su joj govorili da su inače ljudi tako normalno umorni, ali za nju je to bilo frustrirajuće.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Mislim da je njihov nivo umora bio potpuno drugačiji od onoga kako sam se ja osjećala i postojalo je bezbroj ozbiljnijih simptoma. Napadi panike većinu dana nisu normalni, vaše tijelo pokušava nešto da vam kaže. Toliko smo uslovljeni da budemo uspješni da previše raditi postaje čast, a pominjati umor nije u redu" komentarisala je.

Karina je podijelila sedam svojih najboljih savjeta uz napomenu da "svakako posjetite svog ljekara ako problemi potraju, u slučaju da postoje neki ozbiljniji zdravstveni problemi koje treba riješiti", piše 24sata.

1. ishrana

Birajte hranu kojom ćete nahraniti mozak, imunološki sistem i crijeva. Preporučuje mljevene orašaste plodove i sjemenke za dodavanje u kašu, smuti ili salatu.

2. Zdravlje crijeva

Zdravlje crijeva nevjerovatno je važno za mentalno zdravlje, kaže Karina.

"Optimizujte svoj crijevni mikrobiom jedući 30 biljaka nedjeljno. Jedite što više fermentisane hrane koju možete podnijeti, pažljivije žvaćite kako bi se vaša hrana dovoljno razgradila i primijenite tehnike za smanjenja stresa" savjetuje.

Dodajte jednu čajnu kašičicu začina dnevno u obroke, jer naučna istraživanja sugerišu da to mijenja sastav vašeg crijevnog mikrobioma.

3. Spavajte i vježbajte

Spavanje i vježba dva su temeljna sloja blagostanja na koje morate obratiti pažnju.

Zapitajte se zašto ne spavate dobro? Kada je počeo problem sa spavanjem? Je li postojalo nešto što je izazvalo epizodu lošeg sna?

"Ako možete da razumijete zašto ne spavate, onda možete da primijenite prave alate za borbu protiv toga" kaže Karina.

"Pokušajte da vježbate što više možete, ali radite i stvari koje volite koje ne moraju uvijek imati veliki učinak. Nemojte potcjenjivati ​​manje aktivnosti koje možete odraditi tokom dana, a da vam odgovaraju".

Predlaže male rituale, poput 20 čučnjeva dok pijete kafu, šetnju umjesto vožnje do prijatelja, brzi petominutni 'pozdrav suncu' kad se ujutro probudite.

4. Osmislite 'protokol' protiv umora

Koji alati i resursi su vam potrebni kad vas uhvati umor?

"To mogu biti grickalice bogate hranjivim materijama, dnevnik za zapisivanje misli, sjajna muzika koja će vam poboljšati raspoloženje i dati vam energiju, briljantna knjiga koja će zauzeti vaše misli " kaže Karina.

5. Iskoristite moć svog mozga

Nema svrhe primjenjivati ​​sve druge alate ako nemate kontrolu nad svojim umom. Karina kaže da je ovo najvažniji korak.

"Ako ste u stanju da upravljate svojim umom, onda sve ostalo slijedi to. Dobro upravljanje mislima i rasterećenje vašeg mozga ključni su za održavanje vaše energije" izjavila je.

6. Postavite cilj

Postavite sebi veliki cilj prema kojemu ćete ići.

Ovo se može postaviti u bilo kojim godinama i bilo kojoj životnoj fazi. Koji vas veliki cilj u jednakoj mjeri plaši i uzbuđuje? Postavite i krenite. To će vas motivisati i provesti kroz teža razdoblja u vašem životu".

7. Pijte supu od kostiju

Možda zvuči čudno, ali jednu od dnevnih kafa zamijenite supom od kostiju.

"Odlična je za vaša crijeva, kosu, kožu i nokte zbog visokog sadržaja kolagena" kaže Karina.

Ubacite malo smeđe riže i povrća i dobićete odličan hranjiv međuobrok ili čak mali obrok.

Bonus video: