Četiri podmukla simptoma nezdravih crijeva: Organ važan za imunitet

Kada pomislimo na loše zdravlje crijeva, najčešće su nam na umu nadutost, zatvor ili proliv, bolovi u stomaku. Ali, nauka otkriva i neke druge

9374 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crijeva su puno više od običnog organa za varenje, imaju centralnu ulogu za naše zdravlje. Osim varenja, obavljaju brojne funkcije. Ona su snabdjevač energijom, stručnjak za imunitet, proizvođač hormona i naš drugi mozak.

Crijeva, odnosno crijevna flora (mikrobiota) je važna zaštitna barijera u ljudskom organizmu. Zajedno s drugim nivoom zaštite, crijevnom sluznicom, crijevo obezbjeđuje djelotvornu zaštitu tijela. Treći nivo zaštite je imunološki sistem povezan s crijevima - naš imunološki centar.

Crijeva su takođe uključena u mnoge druge važne tjelesne funkcije, poput snabdijevanja energijom ili proizvodnje hormona. Crijeva su naš organ za rad i dobrobit, ali i naš najveći imunološki organ.

Kada razmišljamo o lošem zdravlju crijeva, najčešće ćemo pomisliti na očite simptome kao što su nadutost, zatvor ili proliv, bolovi u stomaku. Ali, nauka otkriva i neke druge, manje tipične simptome koji ukazuju na nezdrava crijeva, piše Gloria.

Česte glavobolje

Ako niste sigurni šta izaziva glavobolju, uzrok bi trebalo potražiti i u crijevima. Istraživanja sugerišu da gastrointestinalni poremećaji poput sindroma iritabilnog crijeva ili upale mogu prouzrokovati glavobolju i migrenu ali i da bi se stanje moglo poboljšati promjenama u ishrani, odnosno unošenjem više vlakana, prvenstveno iz voća i povrća, kao i žitarica poput zobene kaše.

Stalni umor

Ako se naspavate, a ujutro se osjećate umorno, i to bi moglo da upućuje na disbalans u crijevima. Fizički i mentalni umor još je jedan simptom lošeg zdravlja crijeva, pokazala je jedna studija iz 2020. godine. Umor takođe može biti povezan sa specifičnim probavnim problemima kao što je zatvor.

Ekcem

Iako je ekcem u nekim slučajevima nasljedan, iritacija kože može se rasplamsati u zavisnosti od zdravlju crijeva. Studije su dokazale ulogu mikrobiote crijeva u atopijskom dermatitisu (ekcemu).

Promijenjeni mikrobiom crijeva može biti povezan sa simptomima ekcema, a može ga pojačati i daljnje pogoršanje mikrobioma crijeva, na primjer zbog uzimanja antibiotika za određena stanja kože. Zato se savjetuje uvijek uz antibiotik s razmakom od dva sata uzeti i probiotik koji će vratiti ravnotežu crijevnih bakterija.

Stres ili anksioznost

Budući da se 95 posto serotonina stvara u našim crijevima, ne čudi da su nivo stresa i zdravlje crijeva povezani. Istraživanja pokazuju da mikrobiom crijeva ima veliku ulogu u našem odgovoru na stres.

Bademi, jaja, losos, borovnice, zob, šparoge i probiotici (kefir, kisjeli kupus) su među najboljim namirnicama koje će smanjiti upalu u tijelu i olakšati nam nošenje sa stresom.

Bonus video: