Pravo vrijeme za večeru: Je li bolje jesti kasno ili uopšte ne jesti?

Postoji nekoliko univerzalnih pravila kojih se treba pridržavati

8396 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada govorimo o idealnom vremenu za večeru, najvažnije je uzeti u obzir individualne potrebe jer ne postoji savršeno doba koje odgovara svima, ističu stručnjaci. Vanessa Rissetto, nutricionistkinja i glavna direktorica Culina Healtha, objašnjava da mnogi faktori, kao što su godine i način života, igraju ulogu u tome kada želite da odredite savršeno vrijeme za večeru.

"Ako radite noću, onda je vaše idealno vrijeme za večeru različito od osobe koja radi dnevnu smjenu. Uopšteno preporučujem da jedete u prva dva sata nakon buđenja, a zatim se hranite svaka tri ili četiri sata", kaže stručnjakinja.

Večerajte dva do tri sata prije spavanja

Iako naučna istraživanja pokazuju da je večera između 17 i 19 sati korisna za opšte zdravlje, nutricionistkinja savjetuje da završite večernji obrok najmanje tri sata prije spavanja, ako ne možete da jedete u preporučeno vrijeme, kako biste izbjegli probleme poput refluks, odnosno gorušice (stanje kada se kisjelina vraća u jednjak).

"Posebno je bitno da tokom dana jedete u više navrata, svaka tri do četiri sata", kaže Perri Halperin, dijetetičarka i nutricionistkinja, prenosi t-portal.

Ističe i da posao, nivo gladi, eventualni medicinski tretmani, svakodnevne aktivnosti i druge navike treba da budu uzete u obzir pri određivanju vremena obroka.

"Iako je najbolje da jedete dva do tri sata prije spavanja, ono što jedete važnije je od vremena: zdrava večera donosi brojne prednosti, uključujući stabilnost šećera u krvi, održavanje tjelesne težine i poboljšanje kvaliteta sna."

Evo kako izbjeći žgaravicu

Rani obrok ima mnoge prednosti za one koji imaju zdravstvenih problema, posebno s varenjem. McKenzie Caldwell, registrovana dijetetičarka i stručnjakinja za ishranu prilagođenu sindromu policističnih jajnika (SOPK), ističe da bi ljudi koji pate od žgaravice ili refluksa trebali da razmotre mogućnost ranijeg večernjeg obroka kako bi hrana imala dovoljno vremena da se potpuno svari prije spavanja.

večera
foto: Shutterstock

'U mnogim kulturama večera se jede kasno, a postoje i drugi faktori vezani za način života koji mogu da spriječe rano večeranje, zato nemojte oklijevati da se konsultujete sa ljekarom kako biste obezbijedili potpun obrok u vremenu koje vam odgovara", naglasila je Caldwell i dodala koliko je bitno slušati svoje tijelo: "Vaše tijelo će vam dati do znanja kada je vrijeme za hranu, baš kao što će vam signalizirati ako prekasna večera nije u skladu s vašim stvarnim potrebama".

'Bolje jesti kasno, nego uopšte ne jesti'

Nezavisno od vremena kada jedete, postoje određene namirnice koje treba izbjegavati ako želite da dobro spavate i brinete o svom zdravlju, kao što su masne namirnice koje mogu izazvati probavne smetnje ako se konzumiraju kasno naveče.

"Ako ste gladni, treba poslušati svoje tijelo i jesti. Ali razmislite o tome šta jedete: recimo, ako su to slatke namirnice, vaše tijelo će morati da ih vari tokom sna, što može uticati na njegov kvalitet!", kaže dijetetičarka Rissetto.

Ukratko, ne treba se brinuti ako se ne možete pridržavati tačnog vremena obroka svaki dan. Ne postoji univerzalno rješenje kada je u pitanju vrijeme za večeru i najvažnije je da tijelo dobije hranu koja mu je potrebna tokom dana.

'Ako ste propustili 'idealno vrijeme' za večeru, bolje je jesti kasno nego uopće ne jesti', zaključuje Halperi.

Bonus video: