Jeftina supernamirnica: Kupus za zdravo srce, dobar imunitet…

Od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja varenja, kupus i te kako zaslužuje mjesto za našim stolom

9027 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kupus možda nije najatraktivnije povrće, ali je prepun nutritivnih vrijednosti koje nam mogu pomoći da se osjećamo snažno i zdravo. Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u nizu boja, oblika i veličina, a možete ga koristiti za jela, supe, salate, sendviče i još mnogo toga.

Kupus je jedna od onih namirnica koja ima bolji ukus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrijednost nego što ljudi očekuju. Osim toga, svestran je, pristupačan i lako ga je pronaći. I čak ne morate jesti puno kupusa da biste imali velike zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Julia Zumpano, prenosi Ordinacija.

Uticaj kupusa za naše zdravlje

Jedna šoljica nasjeckanog, sirovog zelenog kupusa sadrži samo 22 kalorije i donosi:

54% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C.

85% preporučene dnevne vrijednosti vitamina K.

Više od 2 grama vlakana.

1 gram proteina.

Kupus je takođe hrana bogata kalijumom, što može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, dodaje Zumpano. Ona ističe kako kupus može ojačati naše zdravlje.

1. Bori se protiv upala

Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.

Hronična upala (dugotrajno oticanje) povezana je s bolestima srca, karcinomom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. Pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.

2. Jača naš imunitet

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, čini puno posla za naše tijelo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imunološki sistem. Takođe, pomaže našem tijelu da apsorbuje gvožđe iz hrane biljnog porijekla.

3. Poboljšava varenje

Prepun fitosterola (biljnih sterola) i netopivih vlakana, kupus može da pomogne u održavanju našeg sistema za varenje zdravim i da doprinese redovnom pražnjenju crijeva. Podstiče dobre bakterije u našim crijevima koje štite naš imunološki sistem i proizvode bitne hranjive materije. To posebno važi za kisjeli kupus.

Vlakna su nesvarljivi ili apsorbovani ugljeni hidrati, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u našem stomaku, čineći da se brže zasitimo i duže osjećamo sitima.

kupus
foto: Shutterostock

4. Štiti srce

Naučnici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana u kupusu, što bi ga moglo učiniti izvrsnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

5. Snižava krvni pritisak

Kalijum je mineral i elektrolit koji pomaže našem tijelu u kontroli krvnog pritisk. Jedna šoljica crvenog kupusa može donijeti zdravu količinu kalijuma – čak 6odso preporučene dnevne vrijednosti. To bi moglo pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od bolesti srca.

6. Smanjuje holesterol

Previše “lošeg” holesterola ili LDL holesterola može prouzrokovati probleme sa srcem ako se nakuplja u našim arterijama. Kupus sadrži dvije materije - vlakna i fitosterole - koje se takmiče s holesterolom za apsorpciju u našem probavnom sistemu. Oni smanjuju nivo lošeg holesterola i poboljšavaju naše zdravlje.

7. Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi

Vitamin K je neophodan za naše dobrostanje. Bez njega bismo bili u opasnosti od razvoja stanja kostiju poput osteoporoze, a naša krv se ne bi mogla ni pravilno zgrušavati. Kupus je odličan izvor vitamina K, jedna šoljica obezbjeđuje 85% preporučene dnevne vrijednosti.

8. Štiti od karcinoma

Neke studije pokazuju da zeleno lisnato povrće poput kupusa ima fitohemikalije koje mogu pomoći u zaštiti od raka. Sadrže antioksidanse i biljne supstance poput glukozinolata. Ove hemikalije koje sadrže sumpor razgrađuju se tokom procesa varenja u materije koje mogu pomoći u borbi protiv ćelija karcinoma. Pojedina istraživanja su pokazala da ova namirnica sadrži sastojke koje smanjuju rizik od nastanka kancerogenih materija, te se tako pokazao efikasnim u prevenciji raka kože, prostate, jednjaka i pankreasa.

Bonus video: