Rusijo, daj nam 5. Euro!

"Parizu, mi dolazimo", naslov je jučerašnjeg izdanja "Sovjetskog sporta"
4 komentar(a)
Moskovska policija, Rusija - Crna Gora, Foto: Danilo Mitrović
Moskovska policija, Rusija - Crna Gora, Foto: Danilo Mitrović
Ažurirano: 13.10.2015. 10:57h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Moskva - Fudbalska euforija zahvatila je Rusiju, uoči lijepih fudbalskih događaja koji se naziru na horizontu - Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. za koje se "zbornaja" sinoć izborila, te Mundijala 2018. za koje neće morati da se izbori, već će ga sama organizovati.

"Rusijo, daj nam 5. Euro", euforično je razvukao "Sport-ekspres" u najavi utakmice sa Crnom Gorom.

Moskovski dnevnik aludirao je na to da je samostalna Rusija, nakon raspada Sovjetskog saveza, igrala na pet Evropskih prvenstava - 1996. u Engleskoj, 2004. u Portugalu, 2008. u Švajcarskoj i Austriji i 2012. u Poljskoj i Ukrajini - a sinoć je izborila i peti Euro.

"Parizu, mi dolazimo", naslov je jučerašnjeg izdanja "Sovjetskog sporta".

Lik Leonida Sluckija, trenera CSKA i novog selektora Rusije, dominira na naslovnim stranama svih sportskih medija. Stručnjak iz Volgograda ljetos je preuzeo reprezentaciju od Fabija Kapela i na četiri meče zabilježio sve četiri pobjede, te ekspresno odveo Ruse na Euro i zaradio nadimak spasioca tamošnjeg fudbala.

Njegov rejting sigurno neće padati do juna naredne godine, a onda?

"Sovjetski sport" je najavljujući sinoćnji hepening na stadionu Spartaka veliku pažnju posvetio fudbalskim temama, a za analizu utakmice pozvan je Mladen Kašćelan, vezista crnogorske reprezentacije i igrač tulskog Arsenala.

Nasuprot tome, "Sport ekspres" je naveliko i naširoko posao o martovskom incidentu u Podgorici - tu temu je pretresao na čak dvije strane novine gigantskog formata.

Tako je intervju sa Aleksejom Triputenom, nekadašnjim fudbalerom Torpeda, sada trenerom dječijeg kluba Tornado iz Budve, čovjekom koji je nedavno od Luke Lazarevića (mladić koji je bacio baklju) preuzeo sat sa motivima manastira Ostrog da ga ponese Igoru Akinfejevu, dobio neuporedivo veći prostor od, recimo, izjava Branka Brnovića.

Veliku pažnju Rusi posvećuju bezbjednosti, pa je tako dva sata uoči početka meča ispred stadiona Spartaka raspoređen čitav garnizon organa reda.

Ne zbog incidenata na meču u Podgorici, jer meč u Moskvi gledalo je samo šest crnogorskih navijača sa plaćenim ulaznicama, niti zbog osujećenog terorističkog napada u glavnom gradu Rusije, koji je navodno trebala da izvede Islamska država.

Rusi se, u stvari, pripremaju za Mundijal, a Otvorena arena Spartaka jedan je od dva moskovska stadiona koja će ljeta 2018. organizovati Svjetsko prvenstvo, te jedan od dva cijeloj Rusiji koji je završen i pušten u upotrebu. Drugi je arena u Kazanju.

"Ostali su u fazi izgradnje ili rekonstrukcije, nema sumnje da će biti završeni na vrijeme - kaže novinar "Sport-Ekspresa" Goša Černov.

Malo je reći da je organizacija planetarnog fudbalskog spektakla od planetarnog značaja za Rusiju, bez obzira na sumnje da je prilikom dodjele domaćinstva bilo elemenata korupcije u vrhu Fife.

U doba novih blokovskih podjela, neke vrste novog hladnog rata sa zapadom, Rusi organizaciju Mundijala doživljavaju i kao još jednu vrstu prkosa.

"Teško da bi Rusija dobila organizaciju Svjetskog prvenstva i Zimskih olimpijskih igara u Sačiju da nije bilo Putinovog uticaja", priznaje Černov.

Bonus video: